Det högresta Langska huset, byggt 1766, är inklätt i ställning och nät. För ett par veckor sedan påbörjades restaureringen av fasaden.
– Det är hög tid och det har det varit ett tag. Senast man gjorde något åt putsen var runt 1990. Det man gjorde då håller inte så bra, det skalet sitter löst nu. Så det är dags för ny puts och färg på fönstren, säger Daniel Nymberg, projektledare från Bomans restaurering.
Först ska den puts som är dålig och sitter löst knackas ner.
– Vi sparar så mycket som går, säger Daniel Nymberg.
Lagren skvallrar om svunna tiders tekniker och färgval.
– Jag är osäker på när, men huset har varit gult med röda fönster, säger Daniel Nymberg och visar på ett gult parti i putsen.
Den här gången blir det inte någon ny färgsättning, putsen kommer fortsatt att vara vit och fönstren målas med linoljefärg i en blågrå kimrökston.
– Kulören kommer från en fönsterbåge vi hittade på vinden. Alla kulörer blir ju samma igen. När det gjordes på 90-talet så ändrade man, säger Daniel Nymberg.
De förändringar som gjorts under de drygt 250 år som huset stått på sin plats, bildar årsringarna och ska i någon mån finnas kvar. Som taket av rombformade cementplattor, från den tid då cementfabriken ägde huset, som kanske är det enda i sitt slag.
– Taket är ett så tydligt karaktärsdrag för byggnaden, men det är inte 1700-tal utan tidigt 1900-tal, berättar Daniel Nymberg.
Huset är byggnadsminnesförklarat och restaureringsarbetet har föregåtts av noggranna förberedelser.
– En sorts grund är att byggnaden får bestämma här, vi gör inte det som är billigast eller enklast utan det som är bäst för huset, säger Daniel Nymberg.
Ett uppdrag som detta kräver sina hantverkare.
– Vi har några på företaget som håller på med den här typen av jobb, det ska lite specialkompetens till – det ska ju göras på ett gammalt sätt, säger Sonny Lekander från Alvar Hallgrens bygg, platschef och ansvarig för projektet.
En av dem är Vanja Elsetrönning, som tillsammans med kollegan Jimmie Sjöqvist täcker taket under byggnadsställningarna med skivor, för att inte skada de unika cementplattorna.
– Det är riktigt kul att få komma igång med det här och spännande. Jag är utbildad byggnadsantikvarie och tycker att det är kul med riktigt gamla hus, man är ju lite nördig, säger hon.
Langska huset, namngivet efter öns store textiltryckare Tobias Lang är något alldeles särskilt.
– Det är ett 1700-tals hus och räknas som ett av de bäst bevarade här, så det är speciellt. Det har också varit mycket industrier här så det har hänt mycket på den här platsen, säger Vanja Elsetrönning.
Två till sex personer kommer att arbeta med renoveringen av Langska.
– Det är naturligtvis viktigt att det inte går för fort, då finns det ingen tid för reflektion, säger Daniel Nymberg.
Arbetet dokumenteras också noggrant för framtiden.
– I dag dokumenterar vi allting, ett sånt här projekt genererar en hel del papper. Hade vi vetat mer om det som gjorts längre tillbaka så hade det underlättat väldigt mycket, säger Daniel Nymberg.
Hela sommaren och en bit in på hösten kommer arbetet vid Langska att pågå.
– Vi kommer väl hålla på september ut räknar vi med. Vi vill att vädret ska vara med oss för torktidernas skull. Baksidan är värst tror jag, med fukten från ån, så den ska vi på först, säger Sonny Lekander, som ser fram emot projektet.
– Man brinner alltid för gamla hus, de är en utmaning. Det är rätt spännande att utföra det här jobbet.