Passagerarna har redan checkat in sina väskor och med bara handbagaget med sig passerar de genom säkerhetskontrollen på Visby flygplats. Med tio minuters mellanrum ska de två morgonflygningarna mot Malmö och Bromma lyfta. Personalen har fullt upp.
– Många resenärer kan vara stressade och säger att de inte har något otillåtet med sig, säger Tony Engfeldt och berättar att glömska är den absolut vanligaste orsaken till att saker ändå hittas när väskorna måste öppnas och kontrolleras manuellt på transportbandet.
Alla väskor röntgas, och passagerarna passerar genom en metalldetektorbåge. För personalen i säkerhetskontrollen var lördagseftermiddagen i slutet av augusti en helt vanlig arbetsdag. Bland resenärerna som kontrollerades fanns kvinnan i 50-årsåldern. I det handbagage som hon ville ha med sig ombord på planet hittades en kniv.
– Vi gör en bedömning kring de föremål vi hittar. I det här fallet blev det en sak för polisen, säkerhetschef Joakim Westfält.
Han vill inte kommentera det enskilda ärendet vidare, men berättar att säkerhetskontrollerna görs på delegation, där polisen i grunden har det yttersta ansvaret. Reglerna och kontrollerna skärptes avsevärt även i Visby efter flygplanen som kraschades in i skyskraporna i New York den 11 september 2001.
– Sedan dess har EU haft gemensamma säkerhetsregler, säger Joakim Westfält och berättar att innan dess kunde säkerhetskontrollerna se olika ut, där bara en viss del av passagerarna och deras handbagage kontrollerades.
Visby flygplats har byggt ut säkerhetskontrollen till två parallella linjer, med egna röntgenutrustningar.
– Vi måste få igenom den mängd passagerare som krävs på ett tryggt och säkert sätt, säger flygplatschef Gunnar Jonasson och berättar att de i år kommer att landa på omkring 175 000 passagerare – som var och en kontrolleras.
Vad kan då dyka upp i resenärernas väskor när de öppnas?
– Det är barnförbjudet, säger Tony Engfeldt och skrattar, medan kollegan Linnéa Andersson berättar att de oftast ber passageraren själv att ta ut det som måste undersökas närmare.
En och annan kan reagera med ilska, om de till exempel inte får ta med tandkräm eller kosmetika i handbagaget, när de råkat få med sig förpackningar större än maximalt tillåtna 100 milliliter.
– En del kan bli rätt otrevliga, men många ser att vi gör något gott och skyddar dem, säger Linnéa Andersson och berättar att hon trivs på jobbet, som hon tycker är varierande med allt ifrån säkerhetskontroller till att lasta planen och ingå i flygplatsbrandstyrkan.
När metalldetektorbågen ger utslag är det ofta spännen i bälten som är orsaken. Att vapen, tillhyggen, brandfarliga vätskor, jakt- och fiskeknivar påträffas är dock mycket ovanligt. Att resenärer glömmer att även bredbara livsmedel klassas som vätskor förekommer oftare.
– Det är tråkigt när någon har salmbärssylt med sig. I statistiken sticker det ut just på Gotland, säger Gunnar Jonasson.
Tandkrämstuber säljs ofta i storleken precis över tillåten övre gräns, och får inte heller passera.
– Vi är väldigt fyrkantiga, för att regelverket är fyrkantigt. Vi gör inga undantag och det är lika för alla, säger Joakim Westfält.
För det 50-tal anställda på Visby flygplats som har utbildning i att göra säkerhetskontrollerna är bemötandet gentemot passagerarna viktigt, berättar Gunnar Jonasson.
– Målbilden när det gäller säkerhet, trygghet och bemötande är att vi ska ha Sveriges bästa säkerhetskontroll, säger han.