Var femte är anhörig till någon som mår dåligt

Var femte person i Sverige är anhörig till någon med fysiska eller psykiska problem. Men det finns hjälp att få. "Många känner sig väldigt ensamma".

På anhörigstödet jobbar Therese Funk, Anna Wid och Malin Bäckstäde. De nås via mail, telefon eller sms.

På anhörigstödet jobbar Therese Funk, Anna Wid och Malin Bäckstäde. De nås via mail, telefon eller sms.

Foto: Cecilia Thomsson

Visby2020-11-09 10:13

Region Gotlands anhörigstöd är till för alla anhöriga över 18 år som behöver hjälp och stöd. En anhörig kan vara allt från förälder, bror, syster, vän eller granne. Det kan exempelvis handla om att man är nära någon med psykisk ohälsa, eller som är sjuk fysiskt. På mottagningen erbjuds gruppsamtal med olika teman såväl som individuella samtal.

– Man vet att det är läkande att träffa andra i samma situation. Men det passar inte alla och det är inte alltid man orkar berätta eller lyssna till andras historier, därför kan man även få individuella samtal, säger Therese Funk, anhörigkonsulent.

Vilka brukar söka sig till er?

– Det vanligaste är att man är förälder till barn med psykisk ohälsa eller självskadebeteende, närstående till demenssjuk eller cancersjuk, säger Therese Funk.

På anhörigstödet jobbar Therese Funk, Malin Bäckstäde och Anna Wid. Alla har olika bakgrund, Therese är i grunden socionom, Malin beteendevetare och Anna är psykiatrisjuksköterska. I började av coronapandemin slutade nya ärenden att komma in, men på nu börjar allt fler höra av sig igen, berättar de.

– Många känner sig väldigt ensamma, man upplever att man är ensammast i världen. Det är också en hel del skam och skuld i det här, säger Malin Bäckstäde.

– Effekten av att söka hjälp ger framför allt känslan att man inte är ensam, att det finns andra med liknande problem, säger Therese Funk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!