Linda Eklund, ordförande i Vårdförbundets lokalavdelning på Gotland, förklarar att uppvaktning av Region Gotlands politiker vid måndagens fullmäktigesammanträde kommer att följas upp av samtal med tjänstemän på Gotland.
Förhandlingar
- Den sista mars löper vårt avtal ut och avtalsrörelsen är i gång med centrala avtalsförhandlingar mellan Vårdförbundet och SKL, Sveriges kommuner och landsting. Nu vill vi veta hur våra politiker i Region Gotland tänker ta sitt ansvar för att komma till rätta med den felaktiga värderingen av vår kunskap, säger Linda Eklund.
På Gotland har Vårdförbundet 470 medlemmar som är regionanställda sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor.
- Vi har räknat och det tar 19 år för att få en specialistutbildning att löna sig, förklarar Linda Eklund.
Stor brist
Hon konstaterar att det är en stor brist på specialistutbildade sjuksköterskor och att bristen beror på att specialistkunskap hos sjuksköterskor värderas mycket lågt i vården.
- Arbetsgivaren är intresserad av vår specialistkunskap, men är inte villig att betala för den. Vi vill ha lön efter kompetens men också ett nytt avtal om arbetstidens förläggning som är anpassat både för vårdens verksamhet och som tar hänsyn till medarbetarnas hälsa.
Uppvaktning
Den sista mars går det centrala avtalet ut och just nu pågår avtalsförhandlingar mellan Vårdförbundet och SKL, Sveriges kommuner och landsting.
- Vår aktion i samband med regionfullmäktige var en uppvaktning där vi ville få kontakt politikerna. Att bjuda på en halvfull mugg kaffe symboliserar att vår kunskap inte värderas fullt ut
Efter fullmäktigeuppvaktningen kommer Vårdförbundets lokalavdelning på Gotland att driva sin sak vidare lokalt.
- Vi kommer att prata med aktuella tjänstemän med syfte att utveckla den lokala lönebilden för våra medlemmar i Region Gotland. Det är viktigt oavsett vad det centrala avtalet ger, säger Linda Eklund.