Gotland har hållits på halster om sommaren in i det längsta. Först under torsdagen fick regionledningen veta att regeringen slutligen fattat ett beslut kring sommarresorna, efter många turer fram och tillbaka. På torsdagsförmiddagen meddelades Region Gotland att regeringen planerade att hålla en presskonferens samma eftermiddag, klockan 15.20. Informationen om vad den skulle innehålla dröjde dock ännu längre.
– Det fick vi besked om strax innan presskonferensen började, säger Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande på Gotland.
Statsminister Stefan Löfven (S) berättade att från och med 13 juni är det fritt fram för symtomfria personer att resa inom landet igen. Övriga restriktioner, till exempel att hålla avstånd och att stanna hemma när man är sjuk, är kvar.
– De mest effektiva åtgärderna ligger kvar. Just resandet i sig innebär ingen stor smittspridningsrisk, under förutsättning att resebolagen ser till att det sköts på ett bra sätt. Det är hur du reser och vad du gör på plats som är viktigast, sa Stefan Löfven.
För Gotlands besöksnäring är torsdagens besked minst sagt välkommet. Men även Region Gotland anser att beskedet är positivt för ön.
– Jag är glad att vi har fått ett tydligt besked, men det här får inte signalera att faran är över. Beskedet är en lättnad för många företagare, men också för många gotlänningar. Det gäller dock att man tar ett stort personligt ansvar, säger Eva Nypelius.
Regiondirektör Peter Lindvall berättar att Region Gotland har fört samtal med Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten tidigare i veckan.
– I samtalen förde vi fram vad våra utmaningar är, vilket främst är bemanningen inom vården och transporterna till och från ön. Jag tycker att man har varit inlyssnande och att vi har haft möjlighet att föra fram vårt budskap, säger han.
Om smittspridningen på Gotland och belastningen på sjukvården skulle öka i sommar är just bemanningsfrågan det största dilemmat, menar hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob.
– Mycket kan vi samordna och få hjälp med nationellt, till exempel intensivvårdsplatser, läkemedel och transporter, men det finns inga verktyg för att låna in personal från andra län. Är det så att det blir riktigt tufft får vi istället flytta patienter till fastlandet.
Vad har vi för möjligheter till sjuktransporter?
– Vi har avtal med flygambulans, helikopter och försvaret som kan bistå. Transporter gör vi alltid, det är bemanningsläget som är det sårbara, säger Marie Loob.
Det finns en oro bland vårdpersonal om hur sommaren blir nu när turismen kommer att öka, vad vill du säga till dem?
– Jag har ett grymt gäng kämpar och som gör allt för att det här ska gå bra. Jag förstår att det finns en oro, men det beror också på att situationen är så osäker.
Maria Amér, smittskyddsläkare, är trygg med att Folkhälsomyndigheten fattat beslutet på goda grunder.
– Man har noga analyserat hur man ska hantera den här pandemin. Vården vi har på Gotland är fortfarande dimensionerad för 60 000 invånare, men man är tydlig med att man behåller den nationella samordningen.
Hur ska personer över 70 år tänka, får de resa?
– Rådet är fortfarande att begränsa sina sociala kontakter. Man är tydlig med att just gruppen 70+ är den stora riskgruppen. Det gäller att tänka till hur man reser.