Två år senare är han på god väg att bli vår nästa stjärnkock med världens kök framför sig. Snart tävlar han med juniorlandslaget i matlagnings-OS.
- Vi siktar på guld, det är inget annat som gäller, säger han.
Med en vass kniv skär Isak Oldenburg, 21, gotländskt lufttorkat kött i tunna skivor. Köttet har vunnit priser, snart är det Isaks tur att göra detsamma. Resan dit har varit spikrak, men ändå gått sina helt egna krokiga vägar.
Isak Oldenburg gick ut samhällsprogrammet med medieinriktning till sommaren 2009. Efter gymnasiet åkte han till Nice för att plugga språk. Men han lärde sig det franska köket.
- Jag har nog aldrig tänkt bli kock, jag har bara alltid hållit på med det. Hemma har jag varit med och kikat, min mamma Tina och min mosters man Paul Bergström är båda lärare på hotell- och restaurangprogrammet, säger Isak Oldenburg som så länge han själv kan minnas gillat att laga mat.
I Nice fick han jobb på den lilla restaurangen "La Rossettisseri", efter att han för en mäkta imponerad fransk ägare dukat upp ett svenskt julbord.
Stället är en fransk idyll med plats för 35 gäster och ligger vid ett torg i gamla stan.
Närproducerat
- Varje dag gick vi till marknaden och handlade. Till vinkällaren efter vin och till slaktaren för att peka ut vilket kött vi ville ha, säger Isak Oldenburg som menar att det är lätt att bli kär i staden Nice.
Han har en förkärlek till närproducerade livsmedel i allmänhet och till riktigt fint kött i synnerhet, ett intresse som han fått här hemma på ön. Redan i åttonde klass kom Isak Oldenburg under en veckas prao till Fredrik Malmstedt på "50 kvadrat" i Visby.
Ryssland
- Fredrik har gett mig mycket kunskap som jag har glädje av än i dag, säger Isak som sommarjobbat med Fredrik Malmstedt på såväl restaurangen som i en köttbutik på Östercentrum.
Har man bara det rätta drivet och visar framfötterna är vad som helst möjligt, konstaterar han. På Rivieran träffade Isak en ryss som erbjöd honom jobb.
- Han ägde nio italienska restauranger i S:t Petersburg, jag fick jobb som kock på en av dem, "Antrekot".
På kort tid var han nu tvungen att lära sig det kyrilliska alfabetet, och lite "köksryska" eftersom nästan inga av de andra kockarna kunde engelska.
- S:t Petersburg var en otrolig upplevelse, inte bara jobbmässigt. Att lära känna en ny kultur och göra sig förstådd var jäkligt tufft, men samtidigt kul.
I somras blev längtan tillbaka till Nice för stor, Isak tog som han säger själv lite "sommarlov", åkte tillbaka och jobbade på tre olika restauranger. Lunchpass, några timmar på stranden och så tillbaka till kvällspasset igen.
Landslaget
Den pilsnabba kockkarriären tog ett rejält kliv framåt efter att Isak skrivit en ansökan till juniorlandslaget. Under två dagar övervakades de tolv utvalda kockarna i ett specialutrustat kök i Stockholm med filmkameror i taket. Som en av sju kom Isak med, under villkor att han flyttade hem till Sverige igen.
Kan välja och vraka
- Det är en dröm jag haft. Jag har alltid tänkt att juniorlandslaget är det häftigaste man kan vara med om, säger Isak som därför bytte Nice mot ett jobb på "Pontus" i Stockholm.
Ett antal dagar varje månad tränar han med landslaget inför OS i Erfurt i Tyskland i oktober 2012. Guldmedalj är den självklara satsningen.
I januari byter Isak arbetsplats, tre tänkbara restauranger väljer han just nu emellan.
- Jag brinner för att lära mig mer, jag ser inga hinder utan bara möjligheter, säger Gotlands senaste stjärnkock Isak Oldenburg med ett leende.