Trafikexperten varnar för arga bilförare

Borttagna trafiksignaler och en eventuell avstängning av Gutebacken har fått många gotlänningar att se rött. Nu varnar trafikexperten Sonja Forward för arga bilförare – och ökad risk för olyckor.

Först togs trafiksignalerna bort, sedan började regionen utreda att stänga av hela backen för genomfartstrafik. Besluts om enligt trafikexperten kan skapa irritation.

Först togs trafiksignalerna bort, sedan började regionen utreda att stänga av hela backen för genomfartstrafik. Besluts om enligt trafikexperten kan skapa irritation.

Foto: Felix Wedjesjö

Visby2023-09-15 06:02

Få saker tycks göra bilister lika arga som förändringar i trafiken. I Visby har flera gator varit avstängda för reparation och underhåll, bland annat Kolonigatan utanför Södervärnsskolan där fordonstrafik just nu inte är tillåten. 

Under sommaren har också trafiksignalerna tagits bort i korsningen Gutebacken/Söderväg, på grund av att de blivit för gamla. Korsningen har blivit farlig och Region Gotland utreder nu att stänga av hela Gutebacken för genomfartstrafik. Helagotlands artiklar om det fylls i kommentarsfälten av ilska och irritation.

Helt naturligt, enligt transportpsykolog Sonja Forward på VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut.

– När man inskränker saker för bilister skapar det irritation. Om backen stängs av får folk köra en annan väg. Då kan det väckas många känslor av att någon annan krånglar till livet för en. Om vi känner att vi inte har kontroll ökar stressen, säger hon.

undefined

För bilisterna som regelbundet har varit vana att köra Gutebacken blir regionens beslut en dubbelsmäll. Först tas trafiksignalerna bort, kort därefter kommer förslaget om att stänga av backen helt som genomfartsled.

– Det blir som en bägare, där man får nog. Det kan ha byggts upp under en tid, och de kanske känner att de som planerar inte gör det för dem – och att det har blivit krångligt att köra, säger Sonja Forward.

Bilister kan också reagera, eftersom de som planerar trafiksituationer i stadskärnor i dag gör det på ett helt annat sätt än man gjort sedan 1950-talet. I dag är inte längre bilisterna självklart i centrum, eftersom större hänsyn tas också till cyklister och gångtrafikanter.

– Även bilister går ibland, påminner Sonja Forward om och att rollerna kan ändras.

undefined
När bilister upplever att beslut kring deras trafiksituation krånglar till deras vardag kan starka känslor väckas, enligt trafikexperten.

Att bli arg och irriterad bakom ratten är enligt trafikforskarna mycket farligt.

– Ju argare du blir desto mer korkad blir du. Helt klart är det en koppling med antalet olyckor, säger Sonja Forward och varnar också för de negativa hälsoeffekterna bland annat i ökad risk för hjärtproblem.

Att öka toleransen gentemot andra bilister är viktigt, menar hon:

– Sluta fokusera och lägga in dina egna tolkningar i vad andra gör och varför. Ha överseende, och värdera inte varför andra gör det de gör i trafiken.

Själv menar hon att hon har blivit bra på att inte bli arg bakom ratten. Däremot finns det beteenden som skrämmer henne.

– Jag blir väldigt irriterad om andra ligger för nära bakom mig. Det är farligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!