Hon flyttade från Ösmo utanför Nynäshamn till Växjö för att läsa till informatör. Karin Leoson trodde att hon valde bort dansen men när hon stod färdigutbildad fanns ingen tvivel om att scenen skulle dominera hennes liv ett bra tag framöver.
– Tanken var att det skulle bli folk av mig också, skrattar Karin och fortsätter: Men jag kunde inte hålla mig borta, efter några lektioner på en dansskola blev jag ombedd att istället vara lärare. Och det dröjde inte länge innan jag fick frågan om att hjälpa till med koreografin till uppsättningen av Blomman från Hawaii.
Sedan gick det fort, Karin trivdes som koreografiassistent. Och trots brist på musikalerfarenhet var det hon som nästa år fick stå för både regi och koreografi när Annie get your gun spelades på Folkets park i Växjö.
– Jag tänkte dels att det var en "once in a lifetime"-grej. Om jag skulle tacka nej hade jag aldrig fått chansen att göra något liknande. Och så erbjöds jag 25 000 kronor för jobbet, det innebar att jag kunde vara ledig hela sommaren. Jag tackade ja och det blev succé.
Ungefär 19 år, 40-talet revy- och musikaluppsättningar, två barn och en drömsk prästgård i småländska Mistelås senare gick flyttlasset över till Gotland.
– Jag kom på att jag inte ville dö i Småland, jag körde förbi en kyrkogård en dag och slogs så hårt av den tanken att jag var tvungen stanna bilen. Vi hade det egentligen bra där vi bodde, huset var nyrenoverat och mitt företag flöt på som det skulle. Men just då och där kändes ingenting med den platsen bra.
Om ett par veckor är det återigen dags för en Karin Leoson-premiär. Tillsammans med Liisa Aus, Blossom Tainton och Amanda Heijbel ifrågasätter och uppmärksammar hon den utseendefixering som gruppen ser sig växa starkare i samhället. Men fram tills nu har Leoson haft en lång paus från regissörsrollen.
– Jag hade uppnått allt jag någonsin drömt om, jag var på toppen av mitt liv men det blev för mycket. Jag gick in i väggen 2002 och var inte tillbaka i arbetslivet ordentligt förrän 2006. Jag kände mig inte sugen på att ta mig tillbaka till dit jag varit igen utan ville prova något nytt, jag tog nytta av min utbildning och jobbade som kommunikatör ett tag.
Under sjukskrivningen växte hälsointresset hos Karin, när hon märkte att vänner och bekanta kom till henne för tips och råd förstod hon att det var den branschen som skulle bli hennes nästa.
– Det var nog inget aktivt val egentligen. Precis som med dansen och musikalerna så var jag plötsligt bara där. Ett tag försörjde jag mig helt på att åka runt och föreläsa kring hälsa, hållning och sådana saker. Nu har jag en mottagning i källaren där jag tar emot människor med allt ifrån knäbekymmer till beroendeproblematik. Antingen är det fysiska behandlingar, samtal eller både och som de kommer till mig för.
Och under 2018 släppte Karin en bok på samma ämne:
– Jag kom på att alla som kom till mig fick samma tips, det kändes som det borde finnas ett effektivare sätt att nå ut till människor. Så jag började skriva hälsokrönikor till Gotlands gratistidning, efter något år fick jag frågan om jag hade kvar en kopia på en gammal krönika. Personen som frågade ville skicka den till en vän på fastlandet och där någonstans dök tanken upp att samla ihop mina krönikor till en bok.