Verklighetens action i elevers filmprojekt

Elever på Solbergaskolan deltar i ett filmprojekt tillsammans med ungdomar i grannländer runt Östersjön. Projektet handlar om 1900-talets historia och syftet är att lära känna historien och dagens unga runt Östersjön.

Rösträtt. Edith Andersson och Olivia Ullbergs film handlar om när kvinnor fick rösträtt.

Rösträtt. Edith Andersson och Olivia Ullbergs film handlar om när kvinnor fick rösträtt.

Foto: Rolf Jönsson

Visby2012-02-17 04:00

Dagen D, Hindenburgkatastrofen, Vietnamkriget och World Trade Center är några av de historiska händelserna under 1900-talet som eleverna i klass 8 h på Solbergaskolan lärt sig mer om i ett filmprojekt med EU stöd.

I grupparbetet har de själva valt ett historiskt område och på lektionerna i svenska och samhällskunskap de senaste veckorna har de gjort research, skrivit manus, agerat, filmat och klippt fiktiva "nyhetsinslag"om historiska händelser.

Edith Andersson och Olivia Ullberg har valt att ta reda på mer om hur det gick till och när kvinnor fick rösträtt. En fingerad livesändning utanför riksdagshuset vid tillfället är ett av inslagen i filmen.

- Vi har jobbat mest med att planera manus. Det har varit jätteroligt att spela flera olika roller och att samtidigt lära sig hur det var, säger Olivia Ullberg

- På internet hittade vi en gammal tidning där de skrivit om för- och nackdelar med kvinnlig rösträtt, berättar Edith Andersson.


Katastrofen
Ellen Sandström, Jonathan Bogren och Khalid Haybe håller på med slutklippningen av sin film om Hindenburgkatastrofen.

I deras film är reportern på lasarettet och intervjuar en av de överlevande. De har också byggt och filmat en modell av luftskeppet som börjar brinna.

- Från början var det meningen att Hindenburg skulle fyllas med helium, men tyskarna fick inte det av amerikanerna. I stället fick de flyga med vätgas som är väldigt brandfarligt, berättar Ellen Sandström.

Filmprojektet som Solbergaeleverna är med i är en del av EU-projektet "Young baltic narratives"Yobana". Finland, Estland och Sverige är med i satsningen som har som mål att unga runt Östersjön ska lära sig berätta om historiska händelser och bygga relationer med andra ungdomar runt Östersjön.

Filmen kommer att läggas ut på projektets hemsida, berättar Daniel Rogestam som är lärare i klassen.

- Tanken är att alla ungdomar som är med i projektet ska få alla ungdomars filmer, berättar Daniel Rogestam.


Filmläger
Filmprojektet är ett samarbete mellan Film på Gotland och Film i Stockholm. I går var Film i Stockholms konsulent Fredrik Nordbladh som är ansvarig för filmprojektet, på plats i klassrummet på Solbergaskolan för att hjälpa till i filmarbetet.

I april planeras ett filmläger på Åland för alla ungdomar som varit med. Målet är att de ska få utbyta erfarenheter och lära känna varandra.

- Film är ett jättebra sätt att kommunicera, säger Fredrik Nordbladh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!