Han ser på ringmurens ras och menar att orsaken är en vattenskada, och en fyllning som inte är dränerande innanför en skalmur. Den är inte lagd i förband utan gjord av staplade kalkstenar.
- Kalkstenen tar till sig vatten som expanderar när det fryser och om regnvatten som kommer in i murens mellanlager inte kan rinna ut sprängs muren, säger Torsten Andersson, 70+ från Hellvi.
Skalmurar
Han har lagt fler skalmurar än han kan räkna och har följt och studerat ringmuren sedan 1980-talet.
Då fick han kontakt med SGU, Sveriges geologiska undersökningar och började läsa geologi.
- Som avslutning hade vi seminarier kring ringmuren med bland andra Erik Nylén och Waldemar Falck vid Ragu och landsantikvarie Gunnar Svahnström. Det var samtidigt som satsningen på Rädda ringmuren och diskussioner om sponsorernas insatser, bland dem Cementa.
Torsten Andersson förklarar ringmurens konstruktion med en fyllning inuti och mellan två yttre kalkstensmurar.
- Fyllningen är gjord som ett icke dränerande skikt med skräpsten, jord och lera och skalmuren är lagd av kalkstenar som är staplade på varandra. Bara i tornen är den lagd i förband så att kalkstenarna låser varandra, förklarar han.
Han noterar att ringmuren är gjord av är av sten av dålig kvalitet med låg kalkhalt från området kring Visby. Sådan har en livslängd på mellan 800 och 900 år.
- Bäst före datum har alltså gått ut för länge sedan. Men med skydd på ovansidan skulle livslängden kunna ökas betydligt.
Han, som länge själv har huggit sten och skapat självbärande murar med skalmursteknik, konstaterar att på norra ön finns kalksten av bästa kvalitet.
- Det är sten med hög kalkhalt som är hårdare och inte tar till sig så mycket vatten och som inte expanderar lika mycket som sten med lägre kalkhalt.
När det gäller fogar i skalmurar påpekar han att det inte är bra om de är täta och berättar att vid undersökningarna av muren på 1980-talet diskuterades om man kunde använda cement med tillsatser som ger flexibilitet i betongen.
Vad som nu behövs anser han är analys av både kalkstenen, fyllningen och fogmaterial. Och vid restaureringen är det avgörande att täta ovanpå muren.
- Man skulle kunna klä muren ovanpå med kalkstensflis, men det kräver en fungerande fog med KC, kalk och cement, säger Torsten Andersson, som följer ringmurens fall med intresse.