Region Gotland har satt upp skyltar som informerar förbipasserande om att det finns risk för ras längs en kort sträcka av ringmuren. Skyltarna sitter mellan Norderport och nästföljande torn, nära det så kallade Mynthuset.
– Vi har gjort en skadeinventering från strax ovanför Norderport ner till Jungfrutornet. Där är det en sträcka på ett par meter som vi ska stabilisera lite. Vi är rädda att stenar lossnar, säger Johan Gardelin, utredare på Riksantikvarieämbetet som förvaltar muren åt ägaren Region Gotland.
Skadeinventeringen har gjorts av experter på murverk.
– De har tittat på murverket och ser att det är sprickbildning, att fogarna börjar glesna lite grand och att det börjar rasa lite, säger Johan Gardelin.
Vad är orsaken till rasrisken?
– Förmodligen är det tidens gång och att det har läckt in vatten ovanifrån, säger Johan Gardelin, som inte vill gissa hur stor risken för ras från muren är.
– Det går inte att bedöma, det är jättesvårt.
Under våren kommer Riksantikvarieämbetet att ta fram ett underlag för hur skadorna ska åtgärdas. Men själva arbetet kommer troligen inte att göras förrän nästa år, så varningsskyltarna om rasrisken kommer att stå kvar längre framöver. Man kan ju tycka att muren borde åtgärdas snabbare i och med att det finns risk att stenar rasar ner, men att arbeta med fornlämningar tar sin tid.
– Det är ett sådant specialjobb, det krävs specialkompetens. Och när man väl har ett underlag klart, då är man beroende av årstiden. Just den här sträckan är ganska tacksam för det finns inga granntomter, säger Johan Gardelin och förklarar:
– Det är betydligt svårare när det är en fastighet som gränsar till muren. Då blir det mer svårigheter för då krockar arbetsperioden maj till september, den tid man kan jobba med kalkbruk, med säsongen.
Några problem med att finansiera reparationen av ringmuren verkar det inte vara, det finns pengar säger Johan Gardelin:
– Ja, det gör det. Vi kan ju inte ha hur många projekt som helst, men staten har i alla fall hittills varit förstående.
Riksantikvarieämbetets skadeinventering av ringmuren har även visat skador vid Kajsarporten. Där finns ett färdigt underlag och där kommer muren att åtgärdas i sommar. Framöver fortsätter arbetet.
– Vi ska gå vidare med den här skadeinventeringen så att vi kommer runt muren till slut. Upptäcker vi ytterligare skador så kommer vi att skylta för det, säger Johan Gardelin.