Sedan Magnus Olsson tillträdde för fem år sedan har hans huvudsakliga uppgift varit att locka besökare till Visby innerstad och skapa liv innanför murarna.
Sedan i mars har han tvingats ligga lågt på grund av coronan och nu ökar spridningen igen, bland annat i Stockholmsregionen.
Samtidigt väntar julhandel, dagskryssningar med Tallink Silja och i en just sjösatt resekampanj av Destination Gotland bidrar Visby Centrum. Samtidigt öppnar smittskyddsläkare för att inför särskilda restriktioner för Gotland.
Vilken är den allmänna hållningen till pandemin från Visby Centrums sida, Magnus Olsson?
– Det viktigaste är att det är tryggt och säkert, både för de som arbetar i butikerna och för de som besöker oss. Även utan en pandemi ska man känna trygghet, därför har vi ständigt ett tätt samarbete med polis och andra myndigheter. Nu under pandemin har det blivit ännu tydligare.
På vilket sätt har samarbetet med polisen trappats upp i år?
– Mitt uppdrag är att driva idéer och skapa evenemang, då gäller det att balansera det med vad som är möjligt. Jag har ständigt avstämningar med polisens jurister, exempelvis. Polisen håller sig till lagen, inga subjektiva tyckanden.
Vilka idéer har de sagt nej till?
– Inga alls, egentligen. Med den dialog vi har vet jag vad som är möjligt och inte möjligt. Visbydagen och Kultur i natten var de första publika arrangemang vi genomförde efter dialoger med polis och Maria Amér (smittskyddsläkare) och det fungerade väldigt bra.
Bollar du ofta med Maria Amér?
– Ofta och mycket, covid-riddarna var till exempel hennes idé som ett sätt att uppmärksamma folk på att hålla avstånd.
Hur har restriktionerna efterlevts till rent praktiskt i butikerna?
– Min uppfattning är att det fungerat bra. Vi har kommunicerat gemensamma kampanjer via Region Gotland och Länsstyrelsen om att hålla avstånd, erbjuda handsprit, sätta upp plexiglas vid kassorna och så vidare. Vi har fått lov att nyttja ytor utanför butikerna för att underlätta för riskgrupperna. Varje vecka samlar jag in uppgifter om hur näringsidkarna arbetar vilka sedan rapporteras vidare till regeringen, hittills har jag inte fått höra att vi gjort något fel.
Hur gör du avvägningen mellan handelns välmående kontra folkhälsomyndighetens restriktioner?
– Som det är nu är det inte ett dugg svårt, men det kommer alltid dyka upp människor som glömmer bort sig eller inte orkar hålla ut, det går inte att hindra. Den stora problematiken var i våras när man inte fick resa. Vi har en säsongsekonomi där intäkterna i första hand kommer från påsk till september, därefter är det ofta rena förlustmånader. Trots det gjorde alla ändå rätt, ingen vill klassas som smittspridare, det jag stolt över. Regionen har också ställt upp bra med relevanta stödåtgärder, det är fördelen med ö-läget, vi sitter alla i samma båt.
Finns det butiker som riskerat att behöva stänga på grund av pandemin?
– Ingen har slagit igen men det har varit tufft för vissa, men många har hämtat igen det genom att resandet kom igång och att handeln under hösten gått bättre än tidigare år. Uppskovet med att betala fakturor är myndighetsutövning på bästa sätt, det har underlättat för många.
Det mest coronasäkra sättet att handla är via nätet, eller hur?
– Jo, och många butiker har anammat det genom att erbjuda hemkörning och liknande. Men samtidigt måste man förstå att om man vill behålla den service som finns så gäller det att tänka lokalt. Fördelen för Gotland är att vi är ett attraktivt besöksmål vilken gagnar butiker och restauranger.
Det är november, Black Friday-månaden. Hur tänker du?
– Vi genomför ingen riktad aktivitet. Det är i synnerhet elektronik som haft störst genomslag och den typen av utbud finns i första hand utanför stadskärnan.
Men det blir jul i stan.
– Just det, men inte på traditionellt sätt. Ingen julmarknad utan istället torghandel med bodar på Södertorg och Stora torget, vilket Region Gotland ansvarar för sker på ett säkert sätt. Allt är förankrat med polis och smittskyddet. Vi har satsat 200 000 kronor på ökad belysning för att göra innerstaden extra mysig och vi har anställt funktionärer för att trygga säkerheten.
Du tänker att ni fixar det?
– Ja, jag är väldigt trygg med det. Visbydagen fungerade bra, det var ett första test.
Efter julen blir det rea-köer.
– Annandagsrean är inte är vad den var, Black Friday har i mångt och mycket tagit över där. Julhandeln är helt enkelt inte så centrerad som förr. Tidigare år har vi testet med kvällsöppet dagarna före jul men väldigt få har handlat då, de tendenserna passar utmärkt den här gången.
Visby Centrum är del i Destination Gotlands resekampanj, vilken lanserades samma dag som FHM stramade åt restriktionerna i bland annat Stockholmsområdet.
– Ja, och det har vi fått en del kritik för. Kampanjen var förberedd sedan länge, så det var givetvis en slump. I min roll ingår att locka folk till våra butiker, då är ett presentkort på hotellkudden en trevlig present. Men det viktiga är så klart säkerheten, man ska inte resa om man har symtom. Det här är ett erbjudande, inte så att vi manar folk att resa till Gotland.
Under fyra fredagar i december kommer kryssningsfartyg från Tallink Silja till Visby. Rederiet räknar med fullbokade turer, 1400 passagerare per anlöp. Hur lämpligt är det med tanke på smittoläget?
– Under sommaren anlöpte de Visby 16 gånger och följde då alla riktlinjer. De sätter säkerheten först och fick nyligen ett branschpris för hur de hanterat pandemin. Kaptenen ett otroligt ansvar, har folk insjuknat ombord ska de helt enkelt inte släppas i land. Samtidigt är inte Gotland stängt för resande, så det är en balansgång som med allt annat.
”Det som är olustigt är de rapporter vi fått om att flera rest till ön trots pågående symtom” sade Maria Amér på måndagen. Dessutom öppnar hon för lokala restriktioner. Hur tänker du kring det?
– Här är smittskyddslagen hård och tydlig, den som har känningar ska inte resa. Jag tycker det är helt förkastligt, alla har ett ansvar att inte öka smittan. Skulle det komma nya riktlinjer eller påbud är jag den första att lyssna, jag följer dem till punkt och pricka, det finns inte på världskartan att jag skulle göra något annat.