"Vi har fått in otroligt många kloka förslag"

Gratis varmkorv, lekplats och café är några förslag på hur återvinningscentralerna kan se ut i framtiden, i alla fall om barnen på Polhemskolan får bestämma.

Eleverna i klass 3 och 4 i Polhemskolan samlas runt sina tips om att tänka efter före. I förgrunden (till vänster) avfallsstrateg Lisa Larsson och Linda Vonstad, chef för teknikförvaltningens avfallsavdelning.

Eleverna i klass 3 och 4 i Polhemskolan samlas runt sina tips om att tänka efter före. I förgrunden (till vänster) avfallsstrateg Lisa Larsson och Linda Vonstad, chef för teknikförvaltningens avfallsavdelning.

Foto: Henrik Radhe

Visby2019-12-16 08:00

Regionen ska skriva en ny avfallsplan och för första gången så har barn fått vara med och tycka till under samrådet. Klass 3 och 4 på Polhemskolan i Visby har lämnat många tänkvärda förslag.

– Vi har fått in otroligt många kloka förslag som vi inte hade kommit på om vi inte hade pratat med barn. De använder fler sinnen och ger ett bredare perspektiv, säger Lisa Larsson, avfallsutvecklare på Region Gotland.

Att det är just barnen på Polhemskolan som deltagit i arbetet med avfallsplanen beror på att skolan är profilerad på naturvetenskap och hållbar utveckling. Regionen besökte skolan och berättade om sitt arbete och om den så kallade avfallstrappan. Samarbetet fortsatte med ett studiebesök på Visby ÅVC och efter det fick barnen rita teckningar med förslag på hur återvinningscentralen kan bli mer av en mötesplats istället för en plats där man bara slänger sopor. Gratis varmkorv, lekplats och café var några idéer, andra handlade om pallar vid containrarna så att alla kan nå upp, blindskrift på skyltarna, eldrivna lastmaskiner och att det ska lukta gott.

– Vi kommer att ha med några av teckningarna i avfallsplanen och flera av förslagen kommer vi att använda, säger Lisa Larsson.

Även eleverna verkar nöjda med samarbetet med regionen. Alexander Kruse i trean gillar att han får säga vad han tycker och vill.

– Det har varit kul och det är bra att jag får vara med och påverka om den stora återvinningscentralen.

– Det var roligt när vi sorterade sopor, säger Signe Thorell, som går i fyran.

Båda barnen har lärt sig nya saker under tiden de jobbat tillsammans med regionen, till exempel kan de nu mer om hur man sorterar och vet hur återvinningscentralen ser ut.

– Och jag har lärt mig att det finns något som heter batterisyra, säger Alexander Kruse.

Däremot har de inte pratat så mycket om avfall och återvinning hemma. 

– Vi lever redan miljövänligt, jag ärver kläder och lämnar mina vidare eller till Röda korset, säger Signe Thorell.

– Jag behöver inte påverka min mamma för hon jobbar med det här, säger Alexander Kruse.

Regionen hoppas på mer samarbete med Polhemskolan men på vilket sätt är inte klart än. Stina Lindberg, lärare på skolan, ser gärna en fortsättning.

– Det har varit fantastiskt roligt. Eleverna har varit jätteengagerade. Kopplingen till verkligheten gör att de känner att de gör något viktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!