"Vi kommer att rapportera in alla fall"

I går presenterade Livsmedelsverket statistik över antalet misstänkta matförgiftningar 2011. På Gotland hade bara ett fall med sammanlagt två sjuka rapporterats in. – Det stämmer inte, säger livsmedelsinspektör Marcus Ax till helagotland.se.

Low res. image

Low res. image

Foto: Pricecategory_A

VISBY2012-07-31 11:00

Livsmedelsverket publicerar varje år statistik över antalet misstänkta matförgiftningar som baseras på uppgifter från de olika kommunerna. På Gotland hade ett enda ärende rapporterats in under 2011.
- Rätt siffra ska vara 16 stycken. Varför det inte rapporterats in rätt uppgifter kan jag inte svara på. Men vi kommer från samhällsbyggnadsförvaltningens sida att rapportera in alla anmälningar av matförgiftning som ska rapporteras till Livsmedelsverket, även de som skett i efterhand för år 2011, fortsätter Marcus Ax.

Är 16 fall en normal siffra?

- Jag skulle säga att 2011 ligger i fas med hur det brukar se ut. Vad resultatet blir för sommaren i år är för tidigt att säga, det är först efter Medeltidsveckan som vi kan få en bättre bild av det.
Innebär Medeltidsveckan större risk att bli matförgiftad?
- Ja, det kan man väl säga även om vi inte kan se några återkommande toppar då.  Det kan vara en del matlagning utomhus där det vistas mer folk, och där stånden inte har samma fina utrustning som finns i de flesta moderna kök.
När kommer era toppar?
- På sommaren, helt klart.  Bakterier i livsmedel växer ju snabbare ju varmare det blir, men det vanligaste är inte att man råkar illa ut på restaurang utan att man blir sjuk av mat man lagar hemma. Det är lätt hänt att man slarvar lite med att skölja, steka eller koka maten ordentligt. Det är ganska vanligt att man får ”sommarmage”, med lättare besvär som man inte brukar bry sig om att anmäla till oss.
Det finns ett stort mörkertal?
- Ja, det skulle jag säga. Många som får besvär bryr sig inte om  att gå vidare med det, om det inte handlar om allvarligare symtom förstås.
Hur rädd ska man vara för att bli matförgiftad egentligen?
-  Bakterier finns runt omkring oss hela tiden, och de flesta klarar vi av att hantera utan att bli dåliga. Det är när man får för mycket bakterier i kroppen som man blir sjuk. Och bakterier växer snabbast på sommaren, så man ska vara noga med att koka och steka mat ordentligt. Skölja grönsaker är också viktigt, och att ha olika skärbrädor hemma så att man kan separera olika sorters livsmedel.

Vilka råd kan du ge om man går på restaurang?
- Man ska använda sunt förnuft och bilda sig en uppfattning om det verkar rent och fräscht på stället man besöker. Det är bra att säkerställa så att maten man får in är ordentligt kokt eller stekt genom att titta på den. Sedan ska man använda sina sinnen; lukta, se och smaka innan man äter för mycket.
…och om man äter på snabbkök som till exempel under Medeltidsveckan?
- Vi upplever inte snabbmatställen som sämre eller bättre än andra matställen. Medeltidsveckan är en av flera stora utomhusmarknader på Gotland och behandlas inte i vår kontroll annorlunda än övriga utomhusmarknader; riskbilden är densamma - varken bättre eller sämre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!