"Vi kör tillbaka folk till sjukhus"

Gotlänningarna åker allt mer ambulans. Vissa månader är ökningen 20 procent bara mot i fjol. Orsakerna är flera.
- Vi kör in mycket reklamationer, folk skickas hem som inte är färdigvårdade, säger Cecilia Gustafsson, områdeschef på Falck ambulans.

Foto: Tobias Wallström

Visby2012-06-18 04:00

Kurvorna skjuter i höjden, statistiken visar att gotlänningarna aldrig åkt så mycket ambulans som just nu. Orsakerna till det är många.

- Sjukvården har blivit mer svårtillgänglig, man ska ringa till en telefonröst och boka tid, säger Cecilia Gustafsson, områdeschef på Falck ambulans.

Hon menar att det i många fall hade det varit bättre att vänta till nästa dag och åka till sin ordinarie läkare på vårdcentralen än till akuten.

- Dagens generation kräver mer än vad folk gjorde förr. Mobiltelefonen finns alltid till hands och alla kan enkelt ringa 112, säger Cecilia Gustafsson.


Rädsla
Den som ringer larmnumret hamnar hos en sjuksköterska, som i varje fall bedömer om ambulans ska skickas. Uppmärksammade fall i media där nödställda nekats ambulans har, enligt Cecilia Gustafsson, påverkat bedömningen.

- Larmcentralerna har blivit rädda och då överprioriterar man, säger hon.

I dag är Region Gotlands mål att nå alla akutfall inom 30 minuter. Mera tveksamma larm tar onödiga resurser och kan medföra längre väntetider.

- Vi kör in mycket reklamationer. Folk som inte är färdiga skickas hem på grund av platsbrist på lasarettet, säger Cecilia Gustafsson.


Svårbedömt
Thomas Kunze är chefsläkare på Visby lasarett och han menar att många patienter är sköra och äldre, och att det är svårt att förutse om de efter vård riskerar att blir sämre igen.

- I vår ambition att ge patienterna god vård skickar vi inte hem någon som har ett behov av medicinsk slutenvård, säger han.


Besparingar
Politiska beslut och besparingar riskerar i en förlängning att påverka ambulanssjukvården.

- Man lägger ner och drar in, men det går inte att göra om verkligheten. Tar man bort TNE och ungdomsgruppen blir människor otrygga och kommer att ringa 112 istället, säger Cecilia Gustafsson.

I höst ska ambulanssjukvården ses över och upphandlas igen.

- Jag har fått ett uppdrag av hälso- och sjukvårdsnämnden att ta fram ett underlag. Vi ska titta på hur vi ska möta det här, säger Rolf Forsman, beställarchef och ekonomiskt ansvarig för ambulanssjukvården på Gotland.

År 2010 hade de gotländska ambulanserna 5 800 körningar.

2011 hade resorna ökat till 6 200.

Två heldygnsambulanser finns på ön, en i Visby och en i Hemse.

Dagtid finns en ambulans i Slite.

När ambulanshelikoptern inte används kan den besättningen istället bemanna en fjärde bil.

Varje gotländsk ambulans kostar sju miljoner per år.

Ambulanshelikoptern har en budget på 20 miljoner om året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!