Med på pressträffen deltog representanter från länsstyrelsen, polisen och Region Gotland.
– Vi på länsstyrelsen har sett en gradvis försämring av allmänhetens benägenhet att följa Folkhälsomyndighetens restriktioner, och då gäller det framförallt att hålla avstånd, säger Amy Rankin, chef för länsstyrelsens coronastab.
Fram till vecka 29 bedömdes efterlevnaden som medelgod till hög, men nu har länsstyrelsen fått sänka till "låg till medelgod".
– Vad försämringen beror på är en kombination av olika faktorer. Dels har antalet personer på ön dubblerats till 120 000 personer eller mer. Sedan befinner vi oss just nu mitt i de traditionella festveckorna och vi ser en bristande efterlevnad hos människor när alkoholkonsumtionen ökar. Sedan finns det en allmän coronatrötthet, säger Amy Rankin.
Hon förklarar att de platser där trängseln är som störst är i Visby innerstad, och då i synnerhet runt Stora torget och i gränder.
– Det är flera klubbar som inte har någon verksamhet i år och då samlas människor på gator och torg istället, säger hon.
Sedan har de sett en ökning av trängsel på stränder, och då främst i anslutning till deras serveringar, samt i butiker.
– Det är ett problem att stora sällskap går in tillsammans och handlar. VI vill att man går in en och en, säger Amy Rankin.
Enligt länsrådet Peter Molin rapporterar länsstyrelsen ständigt till berörda myndigheter.
– Sedan kommunicerar vi och uppmanar verksamheter och allmänheten att följa restriktionerna, säger han.
Men om det inte räcker kan man komma att behöva skärpa begränsningarna av antalet deltagare i allmänna sammankomster, som i dagsläget ligger på 50 personer. Detta mandat har den tillförordnade smittskyddsläkaren Sven Montelius.
– Människor som jobbar inom restaurang har blivit en egen riskgrupp. Under de två senaste veckorna har vi 43 nya fall av bekräftat smittade, av dem jobbar 16 inom restaurang. Det ger en ganska hög andel på 37 procent, säger han.
Sven Montelius uppmanar därför allmänheten att visa större respekt till krogpersonal.
– Vi som gäster måste ta vårt eget ansvar. Vi ska inte gå på restaurang när vi har symtom, säger han.
Andreas Larsson är enhetschef för livsmedelstillsyn och alkoholtillstånd och han berättade under presskonferensen att sedan de tog över ansvaret för tillsynen den 1 juni har de gjort 200 trängseltillsyner. Av dem har de endast behövt besluta om sju förelägganden, som uteslutande handlat om att minska på trängsel. Samtliga sju delades ut under vecka 29.
– Vi som allmänhet gör det svårt för verksamheterna att ta sitt ansvar. Vi ser bland annat hur människor kommer in på restauranger och flyttar ihop borden, säger Anders Larsson.
Lokalpolisområdeschefen Fredrik Persson delar den bilden:
– Det har varit en del partyrelaterat stök. Näringsidkarna tar sitt ansvar och gör vad de kan, det är besökarna som inte verkar komma ihåg vad som gäller. Man kan väl säga att många fått semesterfeeling, säger han.
– Men covid-19 tar inte semester när vi gör det, poängterar Peter Molin.