En vaktmästare går över skolgården med en pirra lastad med stolar. En nyckelknippa skramlar i takt med basketbollen som studsar mellan elever. En lärare hejar glatt på ett gäng killar som tagit plats i fågelbogungan. Det är första skoldagen för läsåret och flaggan vajar i topp på Solbergas skolgård.
Från matsalen kommer rektor Kerstin Andersson promenerandes.
– Jag ska mingla runt hela dagen och välkomna alla, säger hon.
Solbergaskolan i Visby var en av de grundskolor som valde att bedriva en stor del av undervisningen på distans under vårterminen. Men nu är det slut på det. Från och med måndagen är alla elever tillbaka i skolan.
– Det är jätteskönt, jättekul. Vi är grymt taggade och hoppas att det här ska fungera, säger Kerstin Andersson.
Drygt 700 elever går på Solbergaskolan. Under våren fick högstadiets årskullar turas om att studera hemifrån. På så sätt var de omkring 200 färre elever i skolan varje dag.
Några som är glada över att vara tillbaka i skolan är niondeklassarna Sofia De Maecker och Theo Frånlund.
– Det är framförallt roligt att få träffa kompisar igen, säger Sofia och får medhåll från Theo.
– Den sociala biten har varit tuff, vi är inte fostrade att leva så isolerade från en dag till en annan, säger Kerstin Andersson.
Mellan sport- och påsklovet var Sofia och Theos klass endast en vecka i skolan, resterande undervisning bedrevs på distans.
– Det har varit svårare att lära sig saker på distans, man fokuserar lätt på annat, säger Sofia De Maecker och fortsätter:
– Och det har varit svårt att veta när skoldagen är slut, när man hela tiden är hemma. Det är som att man alltid är i skolan, samtidigt som man aldrig är det.
För att kunna klara av närundervisningen har Solbergaskolan gjort en rad åtgärder. Bland annat har de socialpedagoger som går runt och ser till att avstånd hålls. I matsalen har de personal som ser till att det inte blir någon trängsel eller köbildning. Idrottslektionerna kommer att hållas utomhus så länge det går.
– Vi får se till att fortsatt uppmana varandra att göra det vi ska göra. Det vill säga hålla avstånd, vara hemma vid symtom och tvätta och sprita händerna, säger Kerstin Andersson.
För varken elever eller lärare vill återgå till distansstudier.
– Vi ska göra allt vi kan för att det inte ska behövas, säger Kerstin Andersson.