"Vi tar placeringen med en nypa salt"

Återigen är högskolan på Gotland den sämsta i landet.- Vi tar det där med en nypa salt, säger Christer Waldenström, planeringschef.

Missvisande. Christer Wadenström, planeringschef på högskolan, börjar bli trött på rankningslistorna som visar att Gotland är sämst i Sverige. Han menar att de är missvisande eftersom man inte tar hänsyn till att högskolan på Gotland är i särklass minst i Sverige. Foto: Kenny Bengtsson

Missvisande. Christer Wadenström, planeringschef på högskolan, börjar bli trött på rankningslistorna som visar att Gotland är sämst i Sverige. Han menar att de är missvisande eftersom man inte tar hänsyn till att högskolan på Gotland är i särklass minst i Sverige. Foto: Kenny Bengtsson

Foto: Kenny Bengtsson

Visby2010-04-07 04:00
Det är inte första gången som högskolan hamnar allra sist på rankningslistan när den oberoende akademikergruppen Urank rankar Sveriges högskolor och universitet. Så när listan offentliggjordes häromdagen var det inga förvånade miner bland högskolans personal.
- Nej. Verkligen inte. Vi hamnar alltid sist på deras lista, säger Christer Waldenström.

Minst i Sverige
Christer Waldenström menar att rankningslistan inte visar hela sanningen. Långt därifrån faktiskt.
Han säger att eftersom man inte tar hänsyn till att högskolan är den i särklass minsta i Sverige, så blir statistiken jämfört med de andra högskolorna skev och missvisande.
- Vi har runt 2 600 studenter. Sveriges näst minsta högskola, Blekinges, har nästan dubbelt så många studenter som vi.
- För det andra, eftersom vi är minst i Sverige, så utfärdar vi minst antal examina om året också. Antalet examina tar de som gör rankningslistan hänsyn till, menar Christer Waldenström.

Handfull utbildningar
Exempelvis blir det så när man tar hänsyn till utbildningsutbudet. Högskolan på Gotland erbjuder bara en handfull rena utbildningar, men å andra sidan har man desto fler kortare kurser och fristående distansutbildningar.
Likadant blir det när det gäller forskningsanslag.
- Det kan ju vem som helst räkna ut att vi inte får högre anslag än Karolinska Institutet till exempel.
Christer Waldenström tycker just därför att rankningslistan är "uppretande och jättetråkig".
- Fast vi tar som sagt inte så mycket hänsyn till den även om den är besvärande. Det tror jag inte att våra studenter gör heller.
Urank, oberoende akademikergruppen, gör varje år en rankningslista över Sveriges universitet och högskolor.
Listan baserar sin betygsättning på officiell statistik och väger samman bland annars lärarnas kompetens, lärartäthet, forsknings- och biblioteksanslag.
Karolinska Institutet toppar listan följt av Handelshögskolan i Stockholm och Sveriges lantbruksuniversitet.
Sist, på 30:e plats kommer högskolan på Gotland. På 29:e respektive 28:e plats kommer högskolorna i Skövde och Gävle.

Källa: www.urank.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!