Viktiga uppmaningen i farliga halkan: ”Bättre att komma för sent”

En sekund på väg till jobbet kan förändra ett halvår framåt. Morgnar med blixthalka märks direkt hos ortopedmottagningen på Visby lasarett. Ha inte bråttom, är deras råd.

Ortopedmottagningen på Visby lasarett märker direkt när blixthalka slår till. Enhetschef Carina Karlsson och läkaren Fredrik Olerud uppmanar alla att tänka sig för, och att inte ha bråttom när det är halt utomhus.

Ortopedmottagningen på Visby lasarett märker direkt när blixthalka slår till. Enhetschef Carina Karlsson och läkaren Fredrik Olerud uppmanar alla att tänka sig för, och att inte ha bråttom när det är halt utomhus.

Foto: Henrik Radhe

Visby2025-01-11 05:00

Blixthalka varvat med plusgrader, hård blåst och kraftiga snöbyar. I SMHI:s prognos för Gotland förvandlas vägar, parkeringsplatser, gång- och cykelbanor till förrädiska halkbanor.

– Folk ramlar och bryter sig, och underskattar halkan, säger Fredrik Olerud, specialistläkare på ortopedmottagningen på Visby lasarett.

Han berättar att även unga på väg till jobbet halkar och istället får en dag på akuten och ortopeden, en dag som ibland slutar med operation och ofta med gips.

– Ofta tar man emot sig med armarna och då dominerar över- och underarmsfrakturer, där brutna handleder är vanligast, säger Fredrik Olerud.

Äldre som halkar har sämre förmåga att ta emot sig och dämpa fallet. Och skörare skelett. Det leder oftare till brott på lårbenshalsar, där fallet i sig inte behöver vara särskilt högt.

undefined
Specialistläkaren Fredrik Olerud visar var många bryter sig efter att de fallit, vid halka tar många emot sig med armarna och då kan handleden brytas.
undefined
Brott på över- eller underarmen förekommer också i samband med halkolyckor.
undefined
Läkaren Fredrik Olerud visar hur en halkolycka i värsta fall kan sluta med ett brott på lårbenshalsen, något som tar lång tid att rehabilitera.

En bruten höftled är en skada som inte sällan tar upp till ett år med träning och rehab, för att bli någorlunda återställd. Ett enkelt handledsbrott innebär i regel fyra till fem veckor i gips, med upp till ett halvår för att återfå styrka och hyfsad rörlighet igen.

Att tänka sig för innan man halkar är inte alltid enkelt.

– De värsta dagarna är de när det kommer halka utan förvarning. Är det svartis kanske du ska avstå från att ta cykeln. Är det glashalt behöver man ha dubbade däck på cykeln, och broddar under skorna, råder Fredrik Olerud.

undefined
Enhetschef Carina Karlsson visar de skor hon själv investerat i, med så kallade icebugs. "Dyra men värt det", säger hon.

Han får medhåll av Carina Karlsson, enhetschef på ortopeden. Hon berättar att det varje år händer att anställda på lasarettet som kört bil till jobbet halkar utanför på parkeringen och bryter sig – och gör entré via akuten på sin egen arbetsplats. Bristande halkbekämpning i samhället orsakar många frakturer som tas om hand på ortopeden.

– Samma dag, en helg förra året, halkade tre personer och fick höftfrakturer i gången mellan Åhléns och Clas Ohlson. Personalen fick ringa från akuten och säga att det var dags att sanda, säger hon.

Själv har Carina Karlsson investerat i icebugs, fasta broddar som täcker kängornas hela undersida.

– Många som jobbar på lasarettet går över Strandgärdet hit, och träbron där är så isig. Överlag sandas det för lite, säger hon.

undefined
Enhetschef Carina Karlsson och specialistläkaren Fredrik Olerud på ortopeden menar att sandning är viktig på utsatta platser, och att alla tänker sig för när halkan lurar förrädiskt.

Gemensamt för de flesta patienter som halkat och brutit sig är att de reagerar på samma sätt.

– Nästan alla säger samma sak, att det var så onödigt! Att det var ett ögonblicksverk och att man bara skulle göra något, säger Carina Karlsson.

För tre år sedan var det hennes otur, men inte utomhus i halkan utan hemma.

– Jag snubblade på en mattkant, och det kan man säga var onödigt, säger hon och berättar att handleden knäcktes och att hon blev patient på sin egen arbetsplats.

Frakturen krävde operation och gipsning – en vanlig behandling för ortopeden.

undefined
Lasarettets egna anställda faller varje år så illa på parkeringen i halkan att de bryter sig.

Med månader kvar av halka är uppmaningen från ortopedmottagningen att kalkylera med riskerna.

– Och att agera efter det. Se till att vara försiktig, och kanske ta kortare steg om det är halt, säger Fredrik Olerud.

Alla som bryter sig och har fyllt 50 år erbjuds en bentäthetsmätning, den så kallade "Frakturkedjan", för att se om förebyggande behandling behövs och undvika att man skadar sig igen.

Carina Karlssons uppmaning till alla i vinter är att inte ha bråttom. Snabba rörelser och stress ökar risken kraftigt för att halka och att man bryter sig.

– Det är bättre att komma tio minuter för sent, än att hamna på akuten bara för att det är halt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!