Vill ha 10 000 mer i månaden

Anette Hölttä och Eric Wennström vittnar om passionen till jobbet, det brinnande intresset att få lära ut. Men drömmen är kostsam.I dag demonstrerar öns lärare mot det dåliga löneläget.

Hittat sitt kall. Anette Hölttä och Eric Wennström är lärare på Södervärnskolan. De kan inte tänka sig att någonsin sluta jobba som lärare. De är ense om att lärarlönerna är alldeles för låga och i dag hålls en demonstration bland lärarna där de kräver 10 000 kronor mer i månadslön. Foto: Henrik Radhe

Hittat sitt kall. Anette Hölttä och Eric Wennström är lärare på Södervärnskolan. De kan inte tänka sig att någonsin sluta jobba som lärare. De är ense om att lärarlönerna är alldeles för låga och i dag hålls en demonstration bland lärarna där de kräver 10 000 kronor mer i månadslön. Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Visby2011-06-09 04:00

- Jag visste hur lönen såg ut när jag började plugga till lärare. Det var ett val som jag själv gjorde, säger Anette Hölttä.

Hon jobbar som språklärare i svenska, engelska och spanska på Södervärnskolan i Visby. Hon var nästan 40 år när hon satte sig 5 år i skolbänken.

Med 1 700 kronor i månaden i studieskulder och en medellön för en gotländsk lärare, konstaterar hon krasst att det inte är ett välavlönat yrke hon valt.

- Vi lärare pratar alltid om våra löner, hur underbetalda vi är. Jag tror att vi är för snälla, vi kanske skulle gå ut i strejk så att beslutsfattarna fattar? funderar Anette Hölttä.


10 000 kronor mer
I går offentliggjordes statistik från Saco, akademikernas centralorganisation, som visar om det är lönsamt att utbilda sig på universitet eller högskola. För lärare är det ingen munter läsning.

Rapporten visar nämligen att en lärarlön bara ökar med åtta procent under en livstid.

För en person som börjar jobba direkt efter gymnasiet ökar lönen med dubbelt så mycket.

Statistiken har fått Lärarförbundet att agera. De manar till kamp och på Gotland blir det demonstration vid Östercentrum i dag. Luis Barnes, ordförande i Lärarförbundet, hoppas på stor uppslutning.

- Vi har våra plakat redo. Vårt budskap är tydligt. Vi vill ha 10 000 kronor mer i månaden.

Lärarnas andra fackförbund, Lärarnas Riksförbund, är inte medarrangör. Men man har samma mål, att lärarna ska få 10 000 kronor mer i månadslön.

- Jag tror att det finns risk för lärarflykt annars. Som lärare har man ett kall, men får man ingen uppskattning eller lön för det arbete vi lägger ner så tröttnar man. Det är ledsamt att säga det, men tyvärr är det så, säger Luis Barnes.


Inga stora pengar
Anette Hölttä håller med. Men hon brinner för yrket och säger sig vara "tvärsäker" på sitt val och kan inte ens tänka tanken på att byta karriär.

- Många kanske tycker att vi gnäller, att vi har det bra med lov och sådant. Men det är en myt. Nu måste vi agera och inte bara reagera.

Anette Hölttäs kollega, SO- och svenskläraren Eric Wennström nickar instämmande. Han berättar om sitt kall, om intresset för ämnena svenska och SO, om möten med eleverna.

- En lärarlön blir sämre ju längre du pluggar. Ingen kan påstå att vi sätter oss vid skolbänken i flera år för att tjäna stora pengar.

På Gotland tjänar en lärare i snitt mellan 24 000 och 25 000 kronor.

Undersökningen visar den genomsnittlige akademikerns livslön, från 19 års ålder till 85.

Börjar man jobba direkt efter gymnasiet har man 16 procent högre livslön än om man pluggar till lärare.

Läkare har 81 procent mer i livslön än den som inte fortsätter studera efter gymnasiet.

Fakta: Saco

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om