Sedan återstår kilometer av underhåll. Gotlands museum drar nu igång en insamlingskampanj, med GA som samarbetspartner.
De senaste decennierna har det bristande underhållet diskuterats. På fredagskvällen den 24 februari rasade plötsligt 70 kvadratmeter i ett öronbedövande dån. Lars Sjösvärd, chef på Gotlands museum, konstaterar att raset skedde på bästa tänkbara ställe. Ingen kom till skada, och gotlänningar och turister kan nu få en inblick i det unika bygget. Men reparationerna kommer att bli kostsamma.
- När vi drar i gång en insamlingskampanj vill man att regionen och Riksantikvarieämbetet som ägare och förvaltare ska ta sitt ansvar. Kampanjen är inte i stället för de pengarna, betonar kampanjgeneralen Lars Sjösvärd.
Delaktighet
Under 1990-talets första hälft drog den förra Rädda ringmurskampanjen in tiotals miljoner kronor. Bankkontot har funnits vilande och när museet nu blåser nytt liv i insamlingen finns Gotlands Allehanda med som samarbetspartner.
- Jag tror att det här skapar ett stort engagemang, att människor kan känna sig delaktiga och att det ökar intresset för världsarvet, säger Lars Sjösvärd som utlovar diplom till alla bidragsgivare och att de som vill får sitt namn på den hemsida museet nu tagit fram.
Långsiktighet
Lars Sjösvärd vill ha en långsiktig förvaltning av muren där de insamlade medlen från kampanjen inte ska täcka löpande underhåll.
- Som läget är nu är det akuta saker som måste åtgärdas, men insamlade pengar skulle längre fram kunna gå till särskilda behov, forskning eller att sprida kunskap om ringmuren, säger Lars Sjösvärd.
Redan innan kampanjen startat har pengar börjat strömma till. En privatperson donerade nyligen 10 000 kronor och enskilda företag bidrar också. Lars Sjösvärd är öppen för fler förslag och idéer. I dag börjar museet sälja knappar för 30 kronor styck till förmån för ringmuren, och en bössa kom på plats i entrén i går.
Varumärke
Lars Sjösvärd har kontaktats av gotlandsättlingar boende i USA som vill bidra till insamlingen. Som varumärke för Gotland är ringmuren oersättlig. När hålet ska lagas måste det ske sommartid. Och det hinns inte färdigt förrän under nästa sommar.
- Det är ett svårt arbete, ingen har jobbat med en så här stor mur förut med ett skal och sten, grus och kalkbruk innanför. Det kommer att bli en turistattraktion, säger Lars Sjösvärd som inte vill forcera arbetet.
Han menar att det kan handla om upp till 300 meter mur på både insida och utsida som måste gås igenom. Kostnaden lär landa på minst en halv miljon.
- Jag känner att det finns ett stort intresse och för oss handlar samarbetet om att läsarna ska känna att vi gör en bra insats, säger Ulrica Fransson Ingelmark, redaktionschef på Gotlands Allehanda, som vill sprida kunskap om ringmuren till GA:s läsare.
Extra guidningar planeras under våren för skolbarn. Den 11 mars inbjuds allmänheten till en ringmursguidning och den 6 juni ska kungen inviga medeltidsutställningen på Fornsalen.