Vill köpa hemmet för 50 miljoner – så ska det bekostas

Visby stift vill köpa Gotlands sjukhem för 50 miljoner kronor. Stiftsstyrelsen hemligstämplade affären till en början och med kort varsel ska nu stiftsfullmäktige på torsdag avgöra frågan.

Gotlands sjukhem har skulder på 37 miljoner. Men biskopen Erik Eckerdal tror att Visby stift kan vända på de negativa siffrorna.

Gotlands sjukhem har skulder på 37 miljoner. Men biskopen Erik Eckerdal tror att Visby stift kan vända på de negativa siffrorna.

Foto: Albin Jakobsson

Visby2024-05-22 17:21

Nyheten i korthet

  • Visby stift planerar att köpa Gotlands sjukhem för 50 miljoner kronor. Fastigheten och verksamheten har haft ekonomiska svårigheter och varit nära konkurs.
  • Stiftsfullmäktige kommer att avgöra frågan på torsdag. Om de godkänner köpet kommer Visby stift att ta över verksamheten och bilda två bolag, ett för fastigheten och ett för driften.
  • Biskop Erik Eckerdal, ordförande för både Visby stift och stiftelsen Gotlands sjukhem, tror att detta kommer gynna både stiftet och medlemmarna i kyrkan. För att affären ska gå igenom krävs godkännande från Institutionen för vård och omsorg och ett avtal med regionen.

Visby stift har under en tid undersökt om de kan ta över Gotlands sjukhems fastighet och verksamheten som under flera år haft svårt att få ekonomin att gå ihop och varit på gränsen till konkurs. När stiftsstyrelsen tog upp frågan den 24 april och beslutade om en avsiktsförklaring, hemligstämplades den delen av protokollet.

– Vi ville ha en rejäl diskussion utan att affären var ute i media, säger biskop Erik Eckerdal som är ordförande i både stiftsstyrelsen för Visby stift och stiftelsen Gotlands sjukhem.

Biskopen, som blir både säljare och köpare, berättar att han varken deltagit i förhandlingarna mellan Visby stift och Stiftelsen Gotlands sjukhem eller i de bägge styrelsernas beslut den 12 maj om att Visby stift föreslås köpa Gotlands sjukhem.

Stiftsfullmäktige, som fått tio dagar på sig att sätta sig in i affären, kommer på torsdagen att ta ställning. Säger de ja, innebär det att Visby stift köper fastigheten och tar över verksamheten för 50 miljoner kronor. Planen är att bilda två bolag, ett för fastigheten och ett för driften.

– Köpeskillingen är baserad på fastighetens och verksamhetens bedömda värde och har förhandlats fram mellan parterna, säger Erik Eckerdal.

undefined
Erik Eckerdal är både köpare och säljare i sjukhemsaffären. Därför har han inte deltagit i styrelsebesluten.

Gotlands sjukhem har lån på 37 miljoner kronor som togs i samband med en större renovering 2015 och betalar en ränta på 7,25 procent. Sjukhemmet har också lånat 3 miljoner kronor av Visby domkyrkoförsamling. Ränteläget och inflationen ihop med färre boende under pandemin gjorde att stiftelsens ekonomi blev hårt ansträngd.

Erik Eckerdal konstaterar att det under det senaste året har skett ett utvecklingsarbete på sjukhemmet som förbättrat läget och att med Visby stift som ägare stärks Gotlands sjukhem ytterligare.

– Med en starkare ägare i bakgrunden kan vi sänka kostnaderna genom samordningsvinster och bättre räntevillkor från banken såväl som att det arbete som redan inletts med att öka intäkterna och sänka kostnaderna kommer att fortsätta.

Visby stift räknar med att finansiera köpet genom att låna 40 miljoner kronor medan 10 miljoner kronor tas av eget kapital. Verksamheten finansieras till stor del med avgifter från kyrkans medlemmar. Att det skulle drabba medlemmarna negativt anser inte biskopen.

– Nej, tvärtom. Ett tryggt äldreboende gagnar medlemmarna och stärker Visby stift som får ett till ben att stå på. Det här är ett sätt att förvalta ekonomin på ett ansvarsfullt sätt som får goda effekter för hela samhället. Och det gynnar Gotland och Visby stift att kyrkans kapital arbetar på Gotland, säger Erik Eckerdal och berättar att det här är första gången Visby stift köpt ett äldreboende.

– Vi har hittat en långsiktig lösning för Gotlands sjukhem och dess fantastiskt fina verksamhet med väldigt stor brukarnöjdhet.

undefined
Erik Eckerdal

För att affären ska gå i lås krävs, förutom att stiftsfullmäktige ger klartecken, även att IVO, Institutionen för vård och omsorg, godkänner Visby stifts nya driftsbolag som huvudman. Dessutom behövs ett avtal med regionen. I dag är Gotlands sjukhem ett av de särskilda boende som regionen betalar högst dygnsavgift för. 

– Ur ett företagsperspektiv tar de en större risk eftersom vi köper platser där efter behov och då blir priset högre, säger Marica Gardell, socialdirektör.

Hon förklarar också att regionen har kvalitetskrav på opartiskhet och att verksamheten ska drivas på ett neutralt sätt, till exempel utifrån religion eller könstillhörighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!