50-talsvillan på Gärdesstigen i Visby var omgiven av en sluttande gräsmatta med ett par fruktträd och någon buske när Camilla Knekta och Staffan Gottberg flyttade in. Camilla hade i många år kämpat med en trädgård i Othem, utan att någonsin få till det hon drömde om. Tomten var för stor och blåsig och jorden var stenig och tung. I villaträdgården var förutsättningarna bättre och Camilla tog chansen att omvandla de 900 kvadratmetrarna till en oas.
2006 rullade grävaren in. Nivåskillnader planades ut och med trappsteg, spaljéer och murar delades trädgården in i nio rum där Camilla och Staffan anlade gångar, planteringar och sittplatser. Det enda som till slut återstod av den ursprungliga trädgården var en rondel av gräs omkring det gamla äppelträdet.
– Det är en fin gammal dam, en Signe Tillisch, säger Camilla Knekta.
Kompositionen var viktig när Camilla planerade trädgården. Växterna skulle samsas i bredd och höjdled, men också komplettera varandra med olika kvaliteter. Några står lika vackra året om, andra bjuder på en vacker blomning, spännande bladverk eller härliga höstfärger.
Camilla har ett tips till den som funderar på att förnya sin trädgård:
– Besök plantskolan hela året för att få en uppfattning om olika växters höjdpunkt.
Somliga växter har visat sig ha för höga krav och har därför åkt ut efter korta gästspel i trädgården.
– Jag har nästan bara härdiga sorter. Det som inte vill jobba med mig får flytta härifrån.
Trots att det bara har gått elva år sedan trädgården anlades har de nya träden redan fått höjd. Den kaukasiska vingnöten är nästan lika hög som huset och mullbärsträdet ger bra skörd, liksom päronkvittenträdet med sina knotiga frukter.
Camilla gillar ovanliga träd och ser gärna att barken har en spännande struktur. Under lövkronorna låter hon städsegröna marktäckare bre ut sig med blad av alla tänkbara slag. Tillsammans skapar de liv och lyster i rabatter utan blommor.
Allt omramas av en murgröna som slingrar sig runt hela huset och skapar grönskande murar på konstruktioner av armeringsjärn. Och som komplement till alla planteringar placerar Camilla sedan ut krukor med barrväxter, fikonträd, blad och gräs. Många får stå på sina platser året om, medan andra flyttas undan när de falnat.
De vackra sittplatser och bänkar som finns runt om i trädgårdsrummen slits inte så hårt, medger Camilla. När hon är i trädgården är hon oftast i rörelse med en sekatör i handen.
– Handens jobb – det är min terapi, förklarar Camilla.
Och medan årstiderna växlar och ljuset och dofterna förändras följer hon växtlighen som spirar och vissnar ner.
– Det finns något existentiellt i det. Att se förgängligheten, säger Camilla Knekta.
Samtidigt är trädgården också ett rum för fritt skapande.
– Här finns inget rätt eller fel och inga ramar.
På sitt Instagramkonto bjuder Camilla sina mer än 5 000 följare på bilder från trädgården, men annars är hon ganska återhållsam med trädgårdsvisningar och reportage.
– Trädgården ska inte bli en prestation. Det jag gör här, det gör jag för oss själva, säger Camilla Knekta.