Visby energi förlorade långdragen tvist mot regionen

Tvisten mellan Visby energi AB och Region Gotland har pågått sedan 2019 då bolaget stämde regionen efter ett markbyte som genomfördes flera år tidigare.

Fastigheten på Herkulesvägen med förskolan Väduren.

Fastigheten på Herkulesvägen med förskolan Väduren.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2023-10-18 05:00

2013 kom Visby energi överens med Region Gotland om ett markbyte som innebar att bolaget utökade en del av sin fastighet, Väduren 8, i korsningen Atlasgatan/Herkulesvägen i norra Visby. 2018, i samband med att bolaget ville bygga en ny förskola, upptäcktes dock att marken var förorenad. Våren 2019 stämde bolaget regionen på kostnader i samband med den sanering som behövde göras, totalt 1,9 miljoner kronor.

Sedan dess har det varit många rättsliga turer, ända upp till Högsta domstolen, som dock återförvisade ärendet till Gotlands tingsrätt. 

Visby energi har hävdat att regionen i flera år känt till att marken varit förorenad och att markgifterna därför ska ses som ett ”dolt fel” enligt jordabalken.

Regionen i sin tur menar att det inte rör sig om något fel, eftersom det vid markbytet gällde industrimark, i vilken det kan förväntas finnas miljöfarligt avfall. Regionen hävdar också att Visby energi borde vetat om markens beskaffenhet, eftersom bolaget äger mark i området sedan innan.

På tisdagen kom ännu ett avgörande i ärendet. Svea hovrätt går på samma linje som tingsrätten, som dömt till regionens fördel. Visby energi AB ska betala Region Gotlands rättegångskostnader på 150 000 kronor. Hovrätten skriver bland annat att det sedan tidigare är känt att marken använts som deponiområde under åren 1930-1952 och att föroreningarna inte innebär att ”fastigheten avvikit från vad en köpare normalt kan förvänta sig” och att det därför inte handlar om ett ”fel”.

Domen kan överklagas till Högsta domstolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!