Brister i vården på lasarettet bidrog till patients död

IVO har fattat ett beslut i ett ärende från 2020 där en patient avled till följd av bristande vård och bristande kirurgisk kompetens vid Visby lasarett.

IVO

IVO

Foto: TT

Visby2023-01-28 06:00

Klagomålet som nu lett till beslut av IVO gällde behandling av en patient på kirurgiska och onkologiska klinikerna, samt röntgenavdelningen vid Visby lasarett under en period år 2020. Patienten hade sökt vård för buksmärtor och fick genomgå en leverpunktion, men avled några veckor senare.

Anmälan från en anhörig gör gällande att lasarettet brustit vid information om hälsotillståndet och den planerade vården, men även gällande hantering av eventuella komplikationer efter ingreppet. Här nämns även fördröjd röntgenundersökning samt fördröjd läkemedelsbehandling.

Enligt beslutet har IVO funnit följande brister:

”Läkaren försäkrade sig inte om att patienten förstått informationen om sitt hälsotillstånd och inhämtade inte heller samtycke till planerad utredning vid patientens besök på akutmottagningen för kirurgi..”

”Riktlinjerna om förberedelse inför leverpunktion är motstridiga.”

”Otillräcklig kirurgisk kompetens bidrog till att komplikationerna efter punktionen av levern inte omhändertogs adekvat.”

”Brister i vården på onkologiska kliniken bidrog till patientens död.”

”Dokumentationen i patientjournalen är ofullständig.”

IVO:s bedömning är att Region Gotland som vårdgivare inte säkerställde att patienten gavs god vård. I och med beslutet läggs ärendet ned, men IVO skriver att vårdgivaren ska beakta beslutet i sitt systematiska patientsäkerhetsarbete och skriver även att de kan komma att följa upp vilka åtgärder vårdgivaren genomfört.

IVO riktar kritik mot Visby lasarett och menar att bristande kompetens hos kirurg samt bristande vård bidrog till en patients död.
IVO riktar kritik mot Visby lasarett och menar att bristande kompetens hos kirurg samt bristande vård bidrog till en patients död.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!