Lasarettet håller med om kritik – äventyrar säkerheten

Efter Ivo:s hårda kritik mot Visby lasarett gällande patientsäkerhet och vårdplatser svarar nu regionen att de delvis håller med.

Visby lasarett är ett av många akutsjukhus som kritiserats av Ivo för samma sak.

Visby lasarett är ett av många akutsjukhus som kritiserats av Ivo för samma sak.

Foto: David Skoog/arkiv

Visby2023-02-15 06:02

När Ivo granskade akutsjukhus med fokus på vårdplatsbrist konstaterade man att Visby lasarett brister gällande patientsäkerheten.

I beslutet begärde Ivo en redovisning från Region Gotland över vidtagna åtgärder eller planerade åtgärder för att komma till rätta med bristerna, och nu har regionen svarat med flera redan vidtagna och planerade åtgärder.

”De brister som framkommit under inspektionen ser vårdgivaren allvarligt på...//...Vårdgivaren delar bedömningen att det ibland råder brist på disponibla vårdplatser inom den somatiska specialistvården och att detta stundtals kan äventyra patientsäkerheten.”

Regionen vill dock betona att Gotland har flest disponibla vårdplatser per invånare i Sverige, och att man nyttjar samtliga. Det vill säga inga vårdplatser hålls stängda på grund av till exempel personalbrist. 

Under hösten har man försökt skynda på processen med utskrivningsklara patienter som väntar på insats från socialförvaltningen – så att dessa ska kunna lämna sjukhuset samma dag som de blivit utskrivningsklara, vilket inte är fallet i dag. 

”Utskrivningar från vårdavdelningar sker generellt ganska sent på dagen, ofta efter lunch. Samtidigt uppstår behovet från akutmottagningen att lägga in patienter redan vid 11-tiden på förmiddagarna. För att förbättra flödet från akutmottagning till vårdavdelning arbetar sjukhuset med att öka antalet utskrivningar som sker innan kl.11.”

Under 2023 startar sjukhusledningen ett projekt med syfte att frigöra ännu fler vårdplatser genom att flytta patienter som ska förberedas inför operation. I dagsläget förbereds de som behöver slutenvård efter operation på vårdavdelning inför ingreppet, vilket innebär att flera platser blir låsta för andra. Förhoppningen är att de framöver ska kunna göra dessa förberedelser utanför slutenvården. 

”Vissa veckodagar innebär det att 4-5 akuta slutenvårdsplatser är indisponibla väldigt många timmar innan det faktiska slutenvårdsbehovet efter operationen uppstår.”

Regionen planerar även en avdelningsflytt där allmän internmedicin och stroke byter plats med den kirurg-/urologiska avdelningen. På så vis frigörs ytterligare två vårdplatser.

Gällande kritiken om bristande tillgång på läkare och sjuksköterskor svarar regionen:

”Antalet vakanta läkartjänster på Visby lasarett är relativt få till antalet. Däremot är tillgången till egenanställda sjuksköterskor betydligt sämre”.

Ivos kritik har lett till att regionen vidtagit flera åtgärder.
Ivos kritik har lett till att regionen vidtagit flera åtgärder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!