Visby plågas av nattliga fyrverkerier

Åhlénsgaraget, Malmrosrondellen och Tjelvarskolan har alla blivit utsatta för nattliga fyrverkeriskjutningar. Polisen menar att det inte finns anledning till oro.

Morgonen efter Malmrosrondellen varit föremål för fyrverkeriskjutning låg resterna kvar i närheten.

Morgonen efter Malmrosrondellen varit föremål för fyrverkeriskjutning låg resterna kvar i närheten.

Foto: Henrik Radhe

Visby2019-11-07 11:00

Den 24 oktober stals en mängd fyrverkerier från en container belägen strax utanför Visby. 

Vid flera tillfällen har Visbyborna väckts av fyrverkeripjäser som skjutits av sent på kvällarna. I söndags avfyrades raketer i Åhlénsgaraget och under tisdagsmorgonen stod det klart att Malmrosrondellen också blivit utsatt. 

Under natten till onsdagen kunde polisen avbryta en grupp ungdomar som sköt fyrverkerier mot Tjelvarskolan. Två 15-åringar kunde gripas men misstänks i nuläget endast för narkotikabrott då det inte gick att avgöra vem som tänt på stubinen. Huruvida det finns någon koppling mellan stölden och de nattliga smällarna är enligt polisen oklart men inte omöjligt.

Att skjuta fyrverkerier utan tillstånd är både ett lagbrott och irritationsmoment. Men Marcus Olofsson, stationsbefäl på polisen, menar att det inte finns anledning till oro.

– Jag tror inte det finns anledning till att uppmana till någon större oro, kanske för dem som oroar sig på nyårsafton men inte annars. Vi ser gärna att man ringer in och tipsar oss om man ser eller hör att någon skjuter raketer utan tillstånd.

Samtidigt finns en viss fara kopplat till fyrverkerier.

– Sedan juni 2019 behöver man tillstånd och speciell utbildning för att skjuta fyrverkerier med styrpinne. Sedan handlar det väl, så vitt jag vet, om att den som skjuter som är mest utsatt. Om det är sådana fyrverkerier det handlar om här kan jag inte svara på, säger Marcus Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!