Visby rensat på cyklar – här kan din ha hamnat

Under torsdagen samlades omkring 60 övergivna cyklar in på olika platser i Visby. Flest cyklar hämtades vid hamnterminalen.

Ett 60-tal övergivna cyklar står nu på Överskottsförrådet. Om inte någon ägare hör av sig så tillfaller de verksamheten efter tre månader.

Ett 60-tal övergivna cyklar står nu på Överskottsförrådet. Om inte någon ägare hör av sig så tillfaller de verksamheten efter tre månader.

Foto: Elisabet Andersson

Visby2023-06-10 13:06

För några veckor sedan började regionens parkeringsvakter att sätta lappar på till synes övergivna cyklar runt om i Visby. Lapparna informerade ägaren om att cykeln verkade vara övergiven och att den måste vara borta innan den 7 juni, annars kommer den att flyttas.

– Det har varit en problematik med dumpade cyklar vid en del cykelställ. Att man bara låter dem stå kvar och förfalla och då har det inte funnits plats för de som använder cyklar dagligen att ställa upp sina, säger Andreas Olson, driftsansvarig för gator/vägar vid regionens teknikförvaltning.

Några reaktioner från människor som fått sina cyklar lappade har det inte kommit in, i alla fall inte vad Andreas Olson känner till.

– I stället har vi fått mycket påtryckningar om att vi ska rensa och även synpunkter på att det ser mycket trevligare och fräschare ut när det är i ordning.

Redan dagen efter att tidsfristen gick ut var deltagare från den dagliga verksamheten Överskottsförrådet ute och hämtade upp de lappade cyklarna. I år rör det sig om ett 60-tal tvåhjulingar.

– Alla cyklar hämtades i dag, de ville ha det fint till studenten. Sedan måste vi ha dem här i tre månader. Vi skriver upp ramnummer och så och skickar till polisen, så om man anmält sin cykel stulen så kan man hämta den. Men efter tre månader får vi dem, säger en annan Andreas, nämligen Andreas Olsson, som är handledare vid Överskottsförrådet och stavar sitt efternamn med två s.

undefined
De cyklar som fått en sådan här lapp och inte hämtats av ägaren fick åka med till Överskottsförrådet.

Det är andra året i rad som Överskottsförrådet sköter inhämtandet av cyklarna, som kommer att säljas till våren och inte förrän dess, är Andreas Olsson noga med att påpeka. Cyklarna kommer inte att repareras och de som är bara skräp lämnas till skroten.

– Vi kände att om vi ska byta slangar och däck och fixa kedjor så måste vi ta mycket mer betalt för cyklarna, i stället var vi väldigt billiga. Man fick köpa cyklarna i befintligt skick. Priserna varierade mellan 50 och 500 kronor och pengarna vi får in går in i verksamheten, säger Andreas Olsson.

undefined
Jennie Johansson och Roine Karlsson var med och hämtade upp de övergivna cyklarna.

Flest övergivna cyklar fanns vid hamnterminalen, men även på Stora torget och Östercentrum var det många som bara hade lämnat sin, eller en stulen, cykel. Andreas Olsson är förvånad över att inte fler bryr sig om att försöka hitta en försvunnen cykel.

– Förra året var det väldigt få, kanske fyra, som hämtade ut sina cyklar. Det är konstigt att inte fler letar efter sin cykel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!