Hemnets grundare är stolt men blev inte förmögen

Sajten Hemnet förändrade bostadsmarknaden, men gjorde inte upphovsmannen rik. Bengt Bjartorp fick 15 000 kronor, för ett bolag i dag värderat till drygt 23 miljarder.

Bengt Bjartorp startade Hemnet 1998, året efter att han och Margaretha träffades. Varje morgon surfar de på nätet och har koll på bostadsmarknaden i Visby.

Bengt Bjartorp startade Hemnet 1998, året efter att han och Margaretha träffades. Varje morgon surfar de på nätet och har koll på bostadsmarknaden i Visby.

Foto: Henrik Radhe

Visby2024-04-07 06:00

I en lägenhet med del av havsutsikt över Visbys takåsar tar Bengt Bjartorp sats, för att berätta sitt livs historia. Det är en kittlande berättelse, om en bransch som omsätter enorma summor – där han själv fick småpengar som tack för idén som samlade landets mäklarannonser på ett och samma ställe.

Allt började för 50 år sedan, med grabben från Bjertorp i Västergötland som blev fastighetsmäklare.

– I början på 1980-talet engagerade jag mig i Mäklarsamfundet, som då hade 4 500 anslutna mäklare i landet, säger Bengt Bjartorp och berättar att han själv hann med att vara mäklare i 44 år, 17 av dem som ordförande för samfundets Stockholmskrets.

Det var i Nynäshamn som han mäklade villor, bostadsrätter och fritidshus i en populär skärgårdsmiljö. I en tid då branschen mest bestod av en- och tvåmansföretag, och nästan helt saknade de stora kedjor som i dag förmedlar bostäder.

– Jag började ondgöra mig över att en grymt stor del av mäklarnas inkomster gick till annonser, säger han och berättar att det handlade om 25 procent, där Dagens Nyheter var den tidning som kostade mäklarna mest.

Internet hade ännu inte slagit igenom och Bengt Bjartorps första tanke var att samla alla mäklares objekt i en egen tidning var fjortonde dag.

– Den var en knapptryckning ifrån att bli sjösatt, säger han och berättar om den stora programvaruleverantören som samlade alla annonser i en databas och som gav honom en bättre idé.

undefined
Bengt Bjartorp startade Hemnet 1998, året efter att han och Margaretha träffades. Varje morgon surfar de på nätet och har koll på bostadsmarknaden i Visby.

Efter tjafs bland mäklarna om namnet enades man om Bengts förslag, HemNet, av orden hemnätet.

– Det var jag som kom på idén, namnet och startade bolaget, säger han och berättar att han presenterade allt vid 1998 års mäklarkongress, som av en tillfällighet hölls i Nynäshamn.

Det blev tummen upp och ägandet fördelades lika mellan fyra aktörer: Mäklarsamfundet, Fastighetsbyrån, Svensk fastighetsförmedling och Fastighetsmäklarförbundet.

– Hemnet blev en dörröppnare till samarbete och har sedan dess fortsatt att ena branschen.

undefined
Över hälften av Hemnets besökare är bara nyfikna och inte ute efter att köpa eller sälja, säger Bengt Bjartorp som själv startar varje morgon med ett besök på sajten.

I drygt sex år satt Bengt Bjartorp kvar i styrelsen som suppleant. Han berättar att Bonnierkoncernen hade köpt 49 procent av ägandet. När de efter några år tackade för sig gjordes en värdering av deras andel.

– Man kom överens om 80 miljoner kronor för att lösa ut dem.

I slutet av 2016 köpte ett amerikanskt riskkapitalbolag och två svenska techprofiler bostadssajten. Affären värderades till en och en halv miljard svenska kronor.

– När riskkapitalbolaget köpte var Mäklarsamfundets del värd 375 miljoner kronor, men de behöll också en kontrollpost på tio procent, som de fortfarande har kvar. Hemnet är i dag värt 23,2 miljarder – så jag borde väl få en Rolls-Royce i guld, säger Bengt Bjartorp och skrattar medan han tar ett glas vatten för att klara strupen.

undefined
Bengt Bjartorp älskar Gotland och Visby, och avslöjar att han faktiskt hittade den lägenhet de snart flyttar till genom att lägga lappar i brevlådorna.

Nyss fyllda 75 år har Bengt Bjartorp lagt karriären bakom sig. Han berättar att han känner stolthet över vad han gjort för att tjäna och ena branschen, och inte alls någon bitterhet över de – i sammanhanget – kaffepengar han fick för sin egen medverkan i Hemnets bildande.

– När jag överlät Hemnet till Mäklarsamfundet fick jag en häpnadsväckande summa på 15 000 kronor som tack för idéen.

Visst, Bengt Bjartorp inser att han kunde ha varit förmögen – om just det lilla ordet "om" inte funnits. 

– Det här hade inte gått att genomföra av en enda person. Hela branschen behövdes.

Enligt Hemnets egna uppgifter arbetar i dag 140 medarbetare i bolaget, som publicerar 200 000 bostadsannonser varje år. 

undefined
Bengt och Margaretha blev ett par 1997 och flyttade till Gotland 2021. "Jag växte upp i Brissund fram till jag var tio år", säger hon.

Bengt Bjartorp och frun Margaretha, uppvuxen vid Brissund, flyttade 2017 från Sverige till värmen i Portugal. Fem år senare köpte de sin våning i Visby och blev gotlänningar på heltid. Hans otroliga historia är det få som känner till.

– 2018, när vi ännu bodde i Portugal, hörde de av sig från Hemnet som skulle fira 20-årsjubileum. Då sa jag att vi ville ha flygbiljetter och hotell, och jag fick träffa alla anställda, styrelsen och annonsdirektörer, säger han och berättar hur han fick hålla ett anförande:

– Det var en skaplig grupp "fågelholkar" jag träffade. Direktörer som undrade hur fasen en simpel fastighetsmäklare kunde komma på en sån idé som förändrade hela branschen.

undefined
Gotland, gotlänningarna, sjukvård och service, och inte minst gotlänningarnas goda kynne, hyllas av Bengt Bjartorp som stortrivs på ön.

I juni flyttar Bengt och Margaretha till en lägenhet i Visby med balkong. För att sälja sin nuvarande lägenhet anlitades en av öns mäklare. Men vad är då mäklarrävens egna bästa tips för en lyckad affär?

– Lita alltid på dina känslor, det ska kännas rätt, säger Bengt Bjartorp och klappar sig för hjärtat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!