Visbydag med hög mysfaktor

En beriden landshövding på Gotland som håller tal till häst. Det var ett nytt grepp när Visby dagen invigdes i lördags.

Stora torgets under värld. Med intresse för historien följde en stor hop arkeologen Per Widerström i spåren.

Stora torgets under värld. Med intresse för historien följde en stor hop arkeologen Per Widerström i spåren.

Foto: Henrik Radhe

Visby2010-10-04 04:00
Rak i ryggen och med fin sits rider hon in på Stora torget. Cicci Schelin Seidegård är en landshövding på gotländska när hon inviger årets Visbydag.
Med den bruna baretten käckt på svaj och tyglarna i ett fast grepp talar regeringsmaktens främsta ställföreträdare i länet till folket.
- Jag trodde jag skulle prata till fots, men det blev sittande till häst. Lite nervöst, men det är en bra inramning när världsarvets Visby firas.
Greppet tog landshövdingen direkt med ett svep över Visby, världsarv sedan 1995 och därefter uppmärksammad också med en särskild dag.
-För 190 år sedan avsattes pengar hos länsstyrelsen till ringmurens bevarande. Men de kom inte till direkt användning. Sten från mur, kyrkor och medeltida byggnader hade då sedan 1700-talet använts som byggnadsmaterial, påminde hon.

Ingrepp i nutid
Cicci Schelin Seidegård konstaterar att fortfarande görs stora ingrepp i världsarvet Visby. Själv var hon en av demonstranterna när kvarter vid Östertull innanför Österport revs och nytt byggdes.
- Det hade inte fått ske i dag. Men Visby inte ett museum utan ska vara ett levande världsarv med arbetsplatser, bostäder, restauranger och butiker, slår hon fast.

Folkvimmel och sol
För femtonde året i rad arrangeras nu Visbydagen. Vandringar, musik, dans, film, teater, poesi, marknader, modevisning, loppis och utställningar lockade i ett digert program.
Stämningen i Visby denna lördagsförmiddag för tankarna till Kamomilla stad. Musikkåren spelar, folk vimlar, rövarna håller sig borta, solen skiner och mysfaktorn är på topp direkt.
Det är bara spårvagnspinglet som saknas och möjligen en farbror Tobias i tornet. Men till fots och från sin utkiksplats vid Kindbergs plats har antikvarie emeritus Waldemar Falck full koll på staden förr och nu.
- Stadsmuren är det bästa i världsarvet Visby. Den är unik, men vad gör egentligen Världsarvskommittén i dag? Allt tycks tillåtas, till och med höga hus, suckar han med kunskap och känsla.

Kultur i tiden
I Botan är det fest med soppa kokad på säsongens nyskördade grönsaker. På Kapitelhusgården visar Gutniska gardet hantverk, vapen och rustningar och för den militärhistoriskt intresserade tar antikvarie Jörgen Rehnström på Fornsalen tempen på stadsmuren som unikt medeltida försvarsverk.

Catwalk
Kultur i tiden visas på Adelsgatan som för dagen blir catwalk för klädmode i nutiden. Ur folkmassan som följer visningen fortsätter många till Södertorg med rättvis marknad och ceremoni då Gotland diplomerades till Fairtrade island.
Att intresset för det gamla Visby är stort bland nutidens människor är tydligt. Fullt av folk fylkades kring sakkunniga som visade upp det för många okända och dolda i den gamla staden.
Lars Bäckmans visning av landshövdingarnas boställen är ett exempel. Minst tre utlovas, men sammantaget räknar han in nio med Kalvskinnshuset, Roma kungsgård, Liljehornska huset, Donnerska huset, Mellangatan 5, nuvarande Payexhuset, Wisborgs slott samt gamla och nya residenset på Strandgatan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!