Den senaste tidens mätningar har visat ohälsosamma nivåer av partklar (PM10) i Visbys luft, bland annat utanför Polhemsskolan. Helagotland har tidigare rapporterat att resultatet av mätningarna väckt ilska hos föräldrar som har barn på skolan. Mot bakgrund av vårdnadshavarnas oro kallade skolan förra veckan till ett informationsmöte där föräldrar, skolledningen och representanter från regionen samlades för att diskutera problemen med luftkvaliteten på skolan.
En förälder som var med på mötet är Carl Frisk. Han är ny på Gotland sedan januari och säger att mycket av den information som kom under mötet överraskade honom.
– Jag är chockad över hur dålig luft det faktiskt är här, inte bara runt Polhemskolan utan i hela Visby. Jag har varit en del i Kina och siffrorna visar att när det är som sämst här är det Shanghai-klass på luften och det är tydligt att det beror på sandningen, säger Carl Frisk.
Han tycker att det var bra att skolan höll ett informationsmöte och att de visar att de vill hitta en lösning på problemet. Samtidigt är han förbluffad över att regionen inte gör mer för att informera om luftkvaliteten på ön.
– Man måste nå ut med hur pass dålig luften faktiskt är. Det är jättebra att vi föräldrar på Polhemsskolan fick reda på det men hur ska alla andra nås av informationen? undrar han.
Carl Frisk gick till mötet utan att ha några förkunskaper kring luftkvaliteten på skolan men märkte att det fanns en frustration bland de föräldrarna som varit insatta i problemet under en längre tid. Han är fortfarande hoppfull om att luftkvaliteten kan förbättras, åtminstone utanför och inuti skolan.
– Man vet att en stor del av problemet ligger i sandningen som görs i Visby, man måste helt enkelt börja sanda mindre, man känner redan till att granitkross eller kalkgrus är dåligt ur ett hälsoperspektiv, säger han och tillägger:
– I grund och botten vill vi samma sak, att förbättra luftkvaliteten runt skolan och i hela staden. Det här är ett problem för hela Visby. Jag tycker att skolan har gjort ett bra jobb med att nå ut till oss föräldrar, nu måste vi börja jobba på lösningar, säger Carl Frisk.
Den som kallade till onsdagens möte var Polhemsskolans rektor Anna Hammarhjelm.
– Jag tycker att det var ett väldigt bra möte där det gavs bra information samt möjlighet för vårdnadshavare att ställa frågor, det var anledningen till att vi valde att ha ett informationsmöte, säger hon.
Anna Hammarhjelm säger precis som Carl Frisk att det viktigaste nu är att jobba framåt för att lösa problemet, hon nämner några specifika åtgärder som skolan redan börjat titta på för att minska barnens exponering för farlig luft.
– Vi kommer att hålla barn och personal borta från det område av skolgården där luftkvaliteten är som sämst, vilket är den delen som är närmast vägen. Vi kommer även att göra mätningar inomhus för att säkerställa att luftkvaliteten är bra, säger hon.
Flera av eleverna har undervisning i andra lokaler än på Polhemsskolan. Det har pekats ut som särskilt riskfyllt eftersom att dessa elever tidigare tvingats röra sig på de områden där luftkvaliteten är som sämst.
– Vi har börjat titta på vilka alternativa vägar som kan vara lämpliga att ta när eleverna ska till andra byggnader, till exempel Norrbackaskolan, säger rektor Anna Hammarhjelm.