Visbyföretag storsatsar – köper grannfastigheten

Keges expanderar. Förra veckan förvärvade man grannfastigheten i Visby som inrymt öns tidningstryckeri. ”Det här är så värdefullt för oss”, säger Tony Lantz.

Tony Lantz har sneglat på lokalerna i tio års tid. Första februari kunde företaget ta över dem. De första pallarna med livsmedel är på plats och planen är att fylla de 800 kvadratmetrarna med varor till sommaren.

Tony Lantz har sneglat på lokalerna i tio års tid. Första februari kunde företaget ta över dem. De första pallarna med livsmedel är på plats och planen är att fylla de 800 kvadratmetrarna med varor till sommaren.

Foto: Henrik Radhe

Visby2023-02-06 11:01

Redan klockan 05 på morgonen är Christer Sjögren på plats för att ta emot de första pallarna med pasta. En lastbil med 33 pallar, totalt nio ton, rullade då in utanför det som fram till i höstas var GA och GT:s tidningstryckeri på Broväg.

undefined
Tony Lantz och Christer Sjögren har tagit emot de första pallarna med pasta på det nya lagret.

– Jag började på Keges redan 1986. Det är ett fritt och bra jobb, säger Christer Sjögren medan hans chef Tony Lantz berättar om den resa som grossistföretaget i livsmedelsbranschen har gjort och de satsningar som nu pågår.

undefined
Christer Sjögren, namne med dansbandssångaren, har jobbat på Keges sedan 1986. Han har följt utvecklingen i snart 40 år och kunde ta emot den första pastan i de nya lokalerna.

Året var 1985 när Lars Kege Lantz startade verksamheten. GB-glass, frysvaror och leveranser till Sibyllas många gatukök, som då ännu fanns kvar, var stora produkter. Från fem anställda och fryshus på Skarphäll expanderade grosshandeln och flyttade 1991 till sina nuvarande lokaler.

undefined
Grönsakskylen är på 200 kvadratmeter. Tony Lantz berättar att såväl Region Gotland som Destination Gotland finns bland kunderna.

Då hade Tony Lantz flyttat hem från Stockholm.

– Jag började som innesäljare och chaufför. Vi sålde grejer på förmiddagen och körde ut dem på eftermiddagen – i en liten transitbuss. Pappa blir 84 i år och det är 19 år sedan vi tog över, säger Tony Lantz och berättar att det sedan dess är han och hans bror Tord som styr företaget.

undefined
Christer Sjögren och Tony Lantz på rampen utanför det före detta tryckeriet. Istället för tidningar lastas nu livsmedel och de produkter som ska finnas i sortimentet.

Efter pandemin blev effekten en boom med turister till Gotland, något som Tony Lantz menar har bidragit till att volymerna har ökat kraftigt de senaste två åren.

Med drygt 40 årsanställda, och en klar topp både i bemanning och försäljning sommartid, omsatte man i fjol 210 miljoner kronor. Köpet av tryckerihallen från NTM-koncernen blev klart den första februari och ger Keges inför den här sommaren tillgång till ytterligare drygt 800 kvadratmeter lager.

undefined
Tony Lantz har sneglat på lokalerna i tio års tid. Första februari kunde företaget ta över dem. De första pallarna med livsmedel är på plats och planen är att fylla de 800 kvadratmetrarna med varor till sommaren.

– Det här är kanon, och så värdefullt för oss, säger Tony Lantz och berättar hur de flera ton tunga tryckpressarna flyttades ut med specialtruck från fastlandet innan överlåtelsen.

Planen är att det nya lagret ska bli som ett stort skafferi för att kunna bredda sortimentet ytterligare. Kunder är restauranger, caféer, hotell och öns livsmedelsbutiker. Region Gotland och Destination Gotland hör till de större enskilda kunderna. Viktmässigt är potatis en storsäljare, med omkring 100 ton om året bara från de gotländska odlarna.

undefined
Första oktober började GA och GT trycka sina tidningar på fastlandet. Flytten gjorde att tryckerilokalerna på Broväg blev lediga, och kunde köpas av Keges.

– Vi jobbar så mycket vi kan med odlare på ön för att ha så mycket lokalproducerat som möjligt efter säsong. Vi har många duktiga producenter på Gotland och vi vill hjälpa dem att nå ut bredare. Närhet och hållbarhet har blivit allt viktigare, säger Tony Lantz och berättar att hela fordonsflottan med lastbilar i dag drivs på fossilfria bränslen.

Under leveransresorna som täcker in praktiskt taget hela ön hämtar chaufförerna med sig grönsaker tillbaka direkt från odlare och gårdar.

undefined
Väldiga lager förser restauranger, regionen och färjorna med livsmedel. Sommartid ökar försäljningen kraftigt, när besöksnäringen växer.

I mars i fjol tog Keges 200 kvadratmeter ny grönsakskyl i bruk. De väldiga frysarna på omkring 700 kvadratmeter håller minus 25 grader även mitt i den smällhetaste sommaren. Köpet av tryckerihallen förra veckan är en del i de större planer som finns för att möta efterfrågan, som ökat med besöksnäring och fler fast boende på Gotland.

– Vi växer hela tiden i vår kostym och vi har bygglov på 1 400 kvadratmeter i två plan på vår tomt – om behovet finns, säger Tony Lantz.

undefined
Tony Lantz tog tillsammans med sin bror Tord för snart 20 år sedan över firman från pappa Lars Kege, som grundade rörelsen 1985.

Priserna på drivmedel, frakter, resor, el och inköp har ökat, men Tony Lantz tror och hoppas på en stark kommande säsong för både Keges, Gotland och öns besöksnäring. Nu förbereder han sig för ännu en sommar med hårt jobb.

– På sommaren är vi dubbelt upp, med 70 till 75 anställda, säger han.

Fakta

Keges i Visby grundades 1985. 

Lars Kege Lantz kom från konkurrenten Frysab, som haft liknande verksamhet. 

GB till glasskiosker, och korv och mos till Sibyllas över 10 olika gatukök runt om på ön, var stor del i början.

Drivs i dag av sönerna Tord och Tony Lantz.

Från 5 personer har företaget vuxit till i dag 42 årsanställda, med en kraftig topp på sommaren med över 70 säsongsanställda.

5 000 kvadratmeter lager och kontor, samt 700 kvadrat frysar på minus 25 grader, finns på området längs Broväg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!