Visbygatan stängs av hela sommaren – omfattande arbete

Från mitten av juni till september kommer Kolonigatan i Visby att stängas av. Anledningen är att vägen ska göras smalare, säkrare och få ny gång- och cykelbana.

Kolonigatan kommer att stängas av hela sommaren.

Kolonigatan kommer att stängas av hela sommaren.

Foto: Anna Ekeroth

Visby2023-06-07 06:45

Ett omfattande vägarbete kommer att genomföras under sommaren för att göra Kolonigatan i Visby till en säkrare skolväg. Vägen används av barn både från Södervärnskolan som ligger intill och Wisbygymnasiet strax norr om vägen.

På norra sidan av Kolonigatan utanför Södervärnskolan ska en tre meter bred gång- och cykelbana byggas. Den nya gång- och cykelbanan kommer att byggas på det som i dag är själva vägen, vilket gör att vägen efter ombyggnationen kommer att bli betydligt smalare. 

undefined
Kolonigatan kommer att stängas av hela sommaren.

Enligt teknikförvaltningen är ett av syftena just att smalna av Kolonigatan som de menar är mycket bred och rak för att vara en väg med en hastighetsbegränsning på 30 kilometer i timmen alla dagar mellan klockan 7 och 22. Det framgår av en tjänsteskrivelse från teknikförvaltningen.

De tre utfarterna från Södervärnskolan ska höjas upp till trottoarnivå mot den befintliga gång- och cykelbanan på Kolonigatans södra sida.

undefined
Claes Friberg, projektledare, Region Gotland.

Planen är att bygget ska sätta igång direkt efter skolavslutningen 19 juni. Sedan väntar ett stort arbete.

– Vägen kommer att vara avstängd in i mitten av september, säger Claes Friberg, projektledare på Region Gotland. 

Att vägen kommer att vara avstängd under hela sommaren och en bit in på sensommaren beror, enligt Claes Friberg, dels på att det är ett omfattande arbete som ska göras och dels på grund av försenade leveranser. 

– Vi har en sen leverans av vissa stenar som ska ner, och asfalten kunde inte läggas förrän under vecka 36 till 37, säger han. 

undefined
Att bygga en ny gång och cykelbana är en av åtgärderna som ska göra Kolonigatan säkrare för skolbarn.

Teknikförvaltningen har begärt tilläggsanslag på nära sex miljoner kronor för att kunna genomföra projektet. Ombyggnaden av vägen kommer att delfinansieras med medel från Trafikverket som ska stå för 50 procent av kostnaden. Dessa medel betalas dock ut först efter avslutad entreprenad, vilket gör att hela budgeten initialt måste finnas inom Teknikförvaltningen.

– Vi har en totalbudget på 14,5 miljoner och jag hoppas verkligen att det ska räcka, säger Claes Friberg. 

Redan nu har regionen börjat ta prover på asfalten för att se om den innehåller PAH:er (Polycykliska aromatiska kolväten).

– Vi har tjuvstartat med provtagning av asfalten för att se om den innehåller ämnen som måste tas om hand som farligt avfall, säger Claes Friberg. 

Boende i området har eller kommer att informeras om alternativa vägar och parkeringsplatser inför byggstarten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!