Visbykrögare blåste staten

En Visbykrögare åtalas för grovt bokföringsbrott för att ha använt manipulerade kassaregister.

Foto: Markus Dahlberg / SCANPIX

Visby2011-09-03 04:00

Två företagare som levererat respektive utvecklat dessa åtalas för medhjälp. För samtliga krävs också näringsförbud.

Restauratören åtalas för att uppsåtligen under verksamhetsåren 2007-2008 ha undanhållit försäljningsintäkter från bokföring. Beloppet anges till 900 000 kronor fördelat på 250 000 kronor 2007 och 650 000 kronor 2008.

Detta ska ha skett genom användandet av en datakassa med en "fuskfunktion", det vill säga en programmeringsfunktion där det varit möjligt att radera inregistrerad försäljning utan att det framgår av tömningskvitton. Dessa ligger till grund för bokföringen och det framgår inte heller att denna funktion använts i kassaregistret.


Medhjälpare
Ovanligt i detta åtal är att även de som levererat utrustningen som möjliggjort raderingarna åtalas, båda för medhjälp till grovt bokföringsbrott.

En 47-åring från Eskilstuna åtalas för att som företrädare för ett aktiebolag uppsåtligt ha främjat brottsligheten genom att leverera ett kassasystem med den aktuella programmeringsfunktionen förinstallerad.

En 57-åring från Huddinge åtalas för att som företrädare för ett annat bolag uppsåtligen ha främjat brottsligheten genom att utveckla och tillverka den programmeringsfunktion som funnits i det levererade kassaregistret, som tagits i beslag.


Grovt brott
Enligt åklagaren, vice chefsåklagare Thomas Langrot vid Första ekobrottskammaren i Stockholm, är brottet grovt då det skett i skatteundandragande syfte och varit förslaget eftersom det skett med hjälp av osanna kvitton från ett kassaregister med en programmeringsfunktion som kunnat radera inregistrerad försäljning.

För samtliga tre krävs också att de meddelas näringsförbud i minst fem år. Alla tre nekar till brott.


It-forensiker
- Det är väldigt ovanligt med den här typen av åtal, att personer utöver krögaren själv åtalas, kommenterar kriminalinspektör Rolf Öström vid Ekobrottsmyndigheten:

- Man tycker inte att man har tillräckligt med bevisning men det är dom som gör det möjligt. Men nu har åklagaren och jag resonerat om fallet och säger att det är omöjligt att den som driver företaget inte känt till vad fuskfunktionen skulle användas till och produkten har sålts under lång tid.

En it-forensiker från Skatteverket som ska höras som vittne har granskat systemet och ska styrka att det haft en inbyggd manipuleringsfunktion.


Krympta kvitton
Ett flertal vittnen ska höras förutom it-utredaren. Bland annat ska en person höras om ett besök på restaurangen i oktober 2008 tillsammans med ett större sällskap.

Då skedde krympning av deras kvitton vad gäller kontant betalning men inte i det som avsåg vittnets betalning med kort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om