Visbys största träd är invasivt

Oxel är vanligast. De utpekade karaktärsträden mullbärsträd och valnöt får man däremot leta länge efter. Och allra störst är en tysklönn.

Vid Piperhålstrappan står den tysklönn som efter den omfattande inventeringen kan titulera sig Visbys största träd. Tysklönn klassas som en invasiv art, men det här trädet får stå kvar.

Vid Piperhålstrappan står den tysklönn som efter den omfattande inventeringen kan titulera sig Visbys största träd. Tysklönn klassas som en invasiv art, men det här trädet får stå kvar.

Foto: Per Leino

Visby2022-05-30 07:02

Under två år har Johan Arvidsson, landskapsingenjör vid Region Gotland, inventerat 4 524 träd på allmän platsmark i Visby. 

– Vi har många ärenden som berör träd. Varje gång det ska grävas för ledningar eller något annat ska anläggas får vi frågor. Nu vet vi var de står och i vilket skick de är. Det kommer att underlätta, säger han.

Efter inventeringen, vad förvånar dig mest?

– Att oxeln är vanligast. Det är ett oansenligt träd som man inte tänker så mycket på.

– Att det finns så få av de utpekade karaktärsträden överraskande också. I innerstan finns bara sju valnötsträd och ett mullbärsträd på allmän platsmark, tillägger Johan Arvidsson.

undefined
Johan Arvidsson har inventerat alla träd på allmän platsmark. Den här asken vid Strandpromenade räknas med sin omkrets på över fyra meter som ett jätteträd.

Med 883 träd är oxeln överlägset vanligast. Närmast efter följer parklind med 388 träd. Trea är tall med 285 träd.

Inventeringen har inte bara visat hur många träd det finns på allmän platsmark, den avslöjar även ålder och i vilket skick de är.

– Det finns en del dåliga träd, men de flesta mår ganska bra, säger Johan Arvidsson medan vi vandrar bort mot en stor ask som står nära Kruttornet vid Strandpromenaden.

– Trädet är ruttet inuti. Vi beskar det med hjälp av arborister för att det skulle få en lättare krona. Trädet är klassat som ett jätteträd, så vi fick bidrag av länsstyrelsen. Det kommer att klara sig bra.

Jätteträd är särskilt skyddsvärda. Enligt inventeringen finns 64 sådana. 2019 fälldes det som då var Visbys största träd, Sju systrars bok i Slottsparken, eftersom det utgjorde en risk. Nu är en tysklönn vid Piperhålstrappan störst.

undefined
Maj är en fin tid, när träden blommar. Som den här magnolian vid Rådstugugränd.

Vid Almedalen fanns för länge sedan en allé som gav parken dess namn. Nu finns bara fyra almar kvar i parken.

– Nu är faktiskt päronträd vanligast. De är en kvarleva från den tiden då Visbyborna hade odlingar här, säger Johan Arvidsson.

Är du orolig för att almsjukan ska ta de sista träden?

– Jag hoppas att vi kan klara dem. Hittills har almsjukan varit vanligast utanför Visby.

Hur gör ni med de 430 träd som klassats som invasiva? 

– De som EU klassat som invasiva har vi varit tvungna att ta bort. Det var två gudaträd i Almedalen. De som Artdatabanken klassat som invasiva kan vara kvar, och vi har inga planer på att ta bort dem. Däremot planterar vi inga nya träd av de arterna, säger Johan Arvidsson och nämner hästkastanj och tysklönn bland de sorter som utgår.

Förvånansvärt nog så är ett av Visbys utpekade karaktärsträd, robinia, klassat som kraftigt invasivt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!