Enligt gästforskaren Ingegerd Rosborg på KTH finns det flertalet viktiga mineraler som bör finnas i vattnet vi dricker. Mineralrikt vatten innebär nämligen en ökad friskhet hos invånarna. Det handlar bland annat om mineralerna kalcium, magnesium och bikarbonat. Ämnen som bevisat bidrar till att skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar.
– Man har sett att människor som dricker kalkrika vatten är friskast. Vad det gäller hjärt- och kärlsjukdomar är det bombsäkert, sedan finns det även studier som visar att det hjälper mot diabetes och cancer, säger hon.
Kalkrika regioner har därför det bästa vattnet sett ur ett mineralperspektiv. Det handlar främst om Gotland, Öland och Skåne. Men enligt Ingegerd Rosborg är det specifikt i Visby det allra bästa vattnet finns.
– Det är det bästa vatten jag analyserat hittills. Gotlands grundvatten är guld värt, säger hon.
Hon berättar om prover som skickats till henne av privatpersoner. Främst minns hon en person som skickade tre olika vattenprover som hon gjorde analyser på och fick i uppdrag att rekommendera något av vattenproverna.
– Det avsaltade dricksvattnet från kranen avfärdade jag direkt, säger hon.
Det avsaltade vattnet saknar nämligen de viktiga mineraler som grundvattnet har. Hon menar att det borde innefattas av regelverk med lägsta accepterade halter mineraler, alltså att mineralfattigt vatten borde mineraliseras med åtminstone kalcium, magnesium och bikarbonat, mineraler som grundvattnet har naturligt.
– Det är tack vare berggrunden. Det kan vi aldrig återskapa så det ska vi vara rädda om. Om det skulle ta slut... oj vad vi skulle ångra oss, säger hon.
Enligt Region Gotland är det avsaltade vatten från Östersjön återmineraliserats och är ett fullgott livsmedel som håller Livsmedelverket krav på dricksvatten.
Ingegerd Rosborg menar att det bästa vore att dela på avsaltat vatten och grundvatten via två ledningar. Då kunde det avsaltade vattnet användas till att tvätta bilen, vattna i trädgården och kanske till och med att duscha med. Grundvattnet och dess viktiga mineraler kunde då ensamt få dominera dricksvattnet.
Hon bor själv i Stockholm och vattnet i sin egen kran är hon kritisk till.
– Det är absolut inte det bästa vattnet. När jag är hemma tar jag kalk varje dag, det är tvunget. Men när jag är på lantstället i Skåne så räcker det med dricksvattnet.