Under pandemin har behovet av att handla sina matvaror över nätet och få den hemlevererad vuxit. I dagsläget kan dock leveranstiderna i mindre städer vara långa, något som grundarna till startup-företaget Youfood vill ändra på.
Felix Olofsson och Prince Somtochkwu studerar båda på Campus Gotland och fick idén från liknande företag som börjar bli populära runt om i Europa.
– Det finns företag i Stockholm som utför den här typen av tjänst, men vi tänkte att vi kan göra det bättre, säger Felix Olofsson, vd för Youfood.
Syftet med tjänsten är att privatpersoner ska kunna beställa och betala för sina matvaror i en app för att sedan få dem levererade inom en timme.
Tjänsten är fortfarande i utvecklingsstadiet men den testas just nu på en utvald grupp Visbybor och grundarna vill att fler ska anmäla sig på deras hemsida för att få chansen att prova.
Planen är även att de i framtiden ska ha sina egna matvarulager och kunna välja vilka varor som ska köpas in istället för att erbjuda varor från stora matkedjor, som i dagsläget.
Det är i dag möjligt att handla mat över internet och få det levererat inom en timme, men bara om man bor i någon av Sveriges större städer.
– De stora företagen finns i de städerna eftersom det är lättast, men de glömmer människorna som bor i små och medelstora städer. Därför vill vi fokusera på de som inte har möjligheterna att handla sina dagligvaror på ett smidigt sätt, säger Prince Somtochkwu, teknikchef för Youfood.
Utöver covid-19 har även klimataspekten påverkat hur människor ser på sina matinköp. Fler och fler vill kunna få tillgång till sina varor utan att behöva köra till affären och Youfood vill lösa det problemet genom att endast använda sig av små, eldrivna lastbilar.
– Vi vill också kunna erbjuda lokalproducerade produkter och anpassa sortimentet i appen efter invånarna i de olika städerna, för alla städer är olika, säger Felix Olofsson.
Då tjänsten fortfarande testas och utvecklas är det inte bestämt hur slutresultatet ska se ut. Något som däremot är säkert är att de vill skapa en tjänst som är tillgänglig för alla och har förhoppningar att kunna erbjuda en telefontjänst för de som inte har en smartphone.
– Vi vill inte placera människor i fack. Alla behöver handla mat och vi tänker göra det lättare, säger Prince Somtochkwu.