Det var på morgonen den 24 november 1944 som Hansa sänktes av en sovjetisk ubåt på sin väg mot Nynäshamn. Fartyget gick till botten 44 kilometer norr om Visby tillsammans med 84 av de ombordvarande. Bara två överlevde det som blev den största svenska katastrofen till havs sen 1600-talet och ända fram till Estonia förliste 1994.
Men även om nästan alla omkom lyckades man bärga 1300 vrakdelar. De undersöktes av den kommission som tillsattes för att utreda Hansas öde. Trots att så många år passerat finns frågor kvar. Bland annat är i stort sett allt som bärgades försvunnet. Och det är där som Jakob Ringbom och Lars Kruthof kommer in i bilden.
– Jag började luska om Hansa för över tio år sen. Och det mesta av vrakdelarna är destruerade. Jag tycker att det är trist, de hade kunnat ställas ut på museum istället, säger Jakob Ringbom.
Jakob Ringbom, som tidigare skrivit en bok om Hansa tillsammans med Lars Kruthof som jobbar på Länsmuseet, började nysta för att hitta de 5-6 delar som trots allt bevarats. Någonstans borde en dörrkarm till styrmanshytten och en splitterlåda med rester från torpeden som satte punkt för Hansas sista resa finnas. Vad de visste var att delarna visats på Polismuseet under 60-talet och sen skänkts till Sjöhistoriska.
– Konstigt att allt är borta tänkte jag. Jag ringde intendenten på Sjöhistoriska och fick svaret att det fanns dokumentation, men att ingen visste var vrakdelarna tagit vägen.
För två år sen såg Jakob Ringbom en bild på splitterlådan som var tagen 1986. Och duon bestämde sig för att göra ett sista försök att leta reda på delarna. Han slog intendenten en signal och fick svaret han ville ha:
– Vet du vad, sa intendenten. Vi har en depå i Karlskrona. Där ligger sakerna omärkta. Men sen kom coronan, så först förra helgen åkte vi dit. Det var som att kliva in i den där sarkofagen i "Indiana Jones". Och det var splitterlådan och dörrkarmen! Det som fattas nu av de försvunna delarna är ett kompasshus.
Både Jakob Ringbom och hans medförfattare har släktingar som gick under med Hansa. Nu skriver de sin andra bok.
– Det finns så mycket spekulationer. Vi vill skriva ett helhetsverk så det inte behövs en bok till om Hansa sen. Rama in så de sista anhöriga får svar innan de försvinner, säger Jakob Ringbom.