Wisbygymnasiet klarar inte kvalitetskrav

Wisbygymnasiet klarar inte Skolinspektionens kvalitetskrav. Bland annat finns brister i rektorns ledarskap.

Wisbygymnasiet klarar inte Skolinspektionens krav på kvalitet. Inspektionen lämnar flera förslag på utvecklingsområden som skolan nu måste ta tag i.

Wisbygymnasiet klarar inte Skolinspektionens krav på kvalitet. Inspektionen lämnar flera förslag på utvecklingsområden som skolan nu måste ta tag i.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Visby2019-09-17 11:00

Skolinspektionen har under våren granskat Wisbygymnasiets kvalitet i förhållande till de mål och riktlinjer som finns. Fyra områden har granskats; rektors ledarskap, undervisning, trygghet och studiero och bedömning och betygssättning. Inte något av områdena uppfyller kriterierna så pass bra att de klarar sig utan förslag på åtgärder från Skolinspektionen. Lägst betyg får området rektors ledarskap. Men Wisbygymnasiets rektor, Peter Lerman, menar att det beror på att skolans organisation inte passar in i inspektionens "mall" och han får medhåll av sin chef: 

– Det är en stor skola med fem biträdande rektorer och mycket stort delegerat ansvar. Vi har inte varit så duktiga på att beskriva hur organisationen ser ut och hur vi arbetar, säger Lena Nordström, avdelningschef för gymnasie- och vuxenutbildningen.

Enligt Skolinspektionen handlar bristerna i ledarskap främst om att lärarna måste få bättre möjlighet att samarbeta sinsemellan. Dessutom måste Peter Lerman se till att lärarna har en samsyn när det gäller arbets- och förhållningssätt så att eleverna får en jämnare arbetsbelastning. 

– Vi får se det som en möjlighet att få verksamheten granskad och få veta vad som behöver utvecklas. Man kan alltid bli bättre, säger Lena Nordström.

Hon kommer nu tillsammans med kvalitets- och utvecklingsavdelningen, rektor och ledningsgrupp att skriva ett svar till Skolinspektionen. Regionen har till den 2 december på sig att redovisa vilka åtgärder som gjorts och hur det har gått.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!