Wok på schemat

Åtta eldar brinner i det fria på Norderstrand och det luktar himmelskt gott ifrån grytor och wokpannor. Det är inspark för eleverna från restaurang- och livsmedelsprogrammet på Elfrida Andréegymnasiet.

Strandmat. Beatrice Söderberg rör om i woken tillsammans med kamraterna i gruppen.Foto: Henrik Radhe

Strandmat. Beatrice Söderberg rör om i woken tillsammans med kamraterna i gruppen.Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Visby2011-08-27 04:00

Matlagning utomhus står på schemat när ämnesansvarige Paul Bergström med lärare börjar skolåret med att ta ut programmets alla nya och gamla elever i naturen.

- Det är en jättebra idé. När jag började i ettan hade vi lekar på Gutavallen. Nu gör vi något kul tillsammans som har med programmet att göra, säger Vanja Dotes.

Hon går i HR 09 och därmed det sista året av tre på det gamla hotell- och restaurangprogrammet som försvinner efter detta läsår.


Råvaror
- Nu finns i stället ett hotell- och turismprogram och ett restaurang- och livsmedelsprogram, förklarar Paul Bergström.

Under en promenad med åtta stationer har eleverna samlat in råvaror och ved till den middag de också ska laga.

- Allt efter förmåga har eleverna fått svara på frågor med anknytning till utbildningen och tilldelats olika ingredienser, förklarar läraren Kjell Ekman.


Handlag
I blandade grupper med eleverna från årskurserna ett, två och tre testas både teoretiska kunskaper och praktiskt handlag.

- Framför allt handlar det om samarbete, organisation och trivsel, framhåller läraren Tina Oldenburg.

Små eldar brinner i fint stensatta härdar. Kyckling steks, nudlar wokas och blandas med grönsaker till huvudrätt. I glöden grillas bananer med choklad till efterrätt.

- Det är jättekul och jättegott. Särskilt kul som vi var bästa grupp och hade alla rätt på frågorna om örter, säger Teres Patterson.

Hon börjar RL 11, den första årskursen på det nya restaurang- och livsmedelsprogrammet. Inspirerad av en kompis mamma som bakar tårtor siktar hon på att bli konditor.

-Bageri- och konditorkunskap är ett valbart ämne och på Elfrida Andréegymnasiet byggs just nu ett nytt bageri, berättar Paul Bergström.

Restaurang- och livsmedelsprogrammets karaktärsämnen är matlagningskunskap, serveringskunskap, livsmedelskunskap, bageri- och konditorikunskap, service, bemötande samt dryckeskunskap.

Källa: Elfrida Andréegymnasiet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om