För knappt ett år sedan rapporterade Helagotland.se om att bankomaten vid Coop Gråbo skulle stängas, och bara någon vecka senare stängdes även uttagsautomaten på Bingeby. Nu är det dags igen, för i slutet av april kommer bankomaten vid Ica Wisborg att försvinna, och under maj stängs även en av bankomaterna på Östercentrum.
Det är bolaget Bankomat som äger de aktuella automaterna, samt de två som lades ned förra året, och de säger att den stora anledningen till beslutet att stänga är "den minskade användningen av kontanter i samhället".
– Det gör att vi i hela landet anpassar hur många automater vi har. Vi måste tänka på våra kostnader, och när efterfrågan minskar så minskar även våra intäkter. Då anpassar vi antalet bankomater där vi har möjlighet att göra det, och det gör vi främst på orter där det finns fler än en bankomat, säger Johan Nilsson, marknadschef på Bankomat.
Hur bestämmer ni vilka automater som ska stängas?
– Det är flera avväganden vi gör när vi fattar de besluten. Främst kollar vi på hur mycket de används samt hur de ligger geografiskt.
73-årige Visbybon Evert Englund är en flitig användare av bankomaten vid Ica Wisborg, och han är inte helt nöjd med att den snart försvinner.
– Jag tar nog ut pengar här åtminstone en gång i veckan, och jag tycker att det är en skandal att de tänker stänga den. Jag tycker att man ska tänka framåt, för kontanter är ju den enda räddningen om alla digitala betaltjänster slås ut, säger han.
Även Visbybon Clas Strid reagerar starkt över lappen med rubriken "Automaten stänger" som nu sitter intill bankomaten vid Ica Wisborg.
– Det var inte bättre förr, men det är sämre nu. Jag tycker att det ska vara möjligt att använda både kort och kontanter, säger han.
Även om det givetvis finns undantag så brukar det framhållas att det främst är äldre personer som påverkas när bankomater stänger. Lilian Stenman är ordförande för PRO på Gotland, och hon säger att hon känner sig orolig över det faktum att antalet uttagsautomater i rask takt blivit färre på Gotland, och att många pensionärer således även får allt längre till närmaste automat.
– Vi tycker att utvecklingen är väldigt tråkig. Det är säkerligen mest pensionärer som är beroende av dem, och färre bankomater gör att det blir ännu svårare för äldre att få tag på sina pengar. Är man rädd eller otrygg med att använda kort eller digitala tjänster så är kontanter en stor trygghet, säger hon.
Johan Nilsson på Bankomat säger att man får in mycket synpunkter till sin kundtjänst varje gång en bankomat stängs, och han säger att han förstår att folk blir upprörda.
– Vi har stor förståelse för kritiken och att folk reagerar. Det är alltid folk som blir drabbade när vi tar bort en automat, men tyvärr behöver vi ha kontroll på våra kostnader och ställa dem i jämförelse med våra intäkter, säger han.
En annan aspekt när det gäller det minskande antalet bankomater i samhället är det faktum att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, rekommenderar alla svenskar att ha kontanter hemma i händelse av kris eller krig.
– Vi är medvetna om att vi bedriver en samhällsviktig verksamhet, och vi tittar löpande på hur vi kan upprätthålla en viss service vid olika typer av kriser. Vi ska kunna ha täckning så att vi kan erbjuda kontantuttag vid en eventuell kris, säger Johan Nilsson.