"Det känns hotfullt"

70 poliser rullade av färjan från Nynäshamn. Med sig hade de terrängfordon, hästtransporter och polisbussar. Målet är att hjälpa Nordkalk att påbörja sitt arbete vid Ojnareskogen.Demonstranterna mötte poliserna redan vid färjan.

I väntan. Polisbilarna ställdes upp vid polisstationen i väntan på avfärden till Ojnareskogen.

I väntan. Polisbilarna ställdes upp vid polisstationen i väntan på avfärden till Ojnareskogen.

Foto: Tobias Wallström

Visby/Bunge2012-08-27 04:00

Med terrängfordon, hästtransporter och flera polisbussar kom 70 stockholmspoliser till Visby klockan 15.15 i går. Redan innan de gått på färjan från Nynäshamn hade telefonkedjan satt igång mellan demonstranterna.


Banderoll
I rondellen vid Färjeleden stod omkring 15 demonstranter och väntade med en stor banderoll och broschyrer som de delade ut till poliserna.

På plats i hamnen, vid sidan av demonstranterna, var också regionrådet Stefaan de Maecker.

- Det är lite läskigt. Det känns som om de vill göra någon sorts styrkedemonstration, säger han.


Karavan
Den långa karavanen av bilar och bussar tog sig sedan till polisstationen, där de ställdes upp i väntan på vidare order.

Efter mötet med polisen vid hamnen samlas demonstranter och sympatisörer i fältbiologernas läger vid Bunn i närheten av Ojnareskogen.

Åskan mullrar när Sofia Bothorp ställer sig upp inför en brokig skara bönder, fältbiologer och småbarnsföräldrar. Mellan 100 och 150 personer har tagit sig till lägret efter att ha hört om den stora polisförstärkningen.

- Veckan vi har framför oss är en ödesvecka, säger hon.


Allemansrätt
- Vi ska inte aktivt söka konfrontation med polisen. Allemansrätten ger oss rätt att vistas i skogen, men att ställa sig framför maskinerna eller förstöra något är brottsligt. Det är viktigt att vi inte gör det utan håller det på en fredlig nivå.

Daniel Heilborn tycker att det är märkligt att polisen tar in så stora förstärkningar.


"Känns hotfullt"
- Det är klart att det här känns hotfullt. Vi har haft en bra dialog med polisen hittills och jag förstår inte varför de gör så här nu. Men vi befinner oss på Naturvårdsverkets mark här, inte på Nordkalks, så de kan inte vräka oss från lägret.

Hur förbereder ni er för mötet med polisen?

- Det här är ett bra tillfälle att prata ihop oss och planera för det. Vi ska inte ställa till med något bråk, utan budskapet är att visa hur många som är engagerade. Det är särskilt kul att så många i lokalbefolkningen har anslutit.

En av de lokala bönderna som tagit sig till lägret är Pelle Fahlén. Han har sin gård i Hau i närheten av det planerade kalkbrottet.

- Personligen har jag varit alltför passiv alltför länge. Men jag har insett att brytningen kan innebära fara för mitt vatten, säger han.

Nordkalk har fått tillstånd av Miljööverdomstolen att bryta kalk vid Ojnareskogen. Sedan början av juli har demonstranter slagit läger vid Bunn i närheten av skogen och i mitten av juli stoppade de Nordkalk från att påbörja avverkningen.

Mellan tio och tjugo demonstranter har befunnit sig permanent vid lägret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om