Måste förbättra elevernas resultat

Maria Westerlund blir Atheneskolans nya rektor den 1 februari. Första utmaningen blir att rätta till elevernas kunskapsbrist, vilken Skolinspektionen kritiserat.

Snart där. Den 1 februari tar Maria Westerlund klivet från rektor i den kommunala skolan i Dalhem till friskolan Athene i Visby.foto: rolf jönsson

Snart där. Den 1 februari tar Maria Westerlund klivet från rektor i den kommunala skolan i Dalhem till friskolan Athene i Visby.foto: rolf jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Visby/Fardhem2011-01-21 04:00

Efter tre år som rektor i Dalhem tar 37-åriga Maria Westerlund steget in i friskolevärlden. Hon efterträder Atheneskolans rektor Gerhard Österlin, en av delägarna som i juni sålde skolan till Pysslingen förskolor och skolor AB.

Maria Westerlund, bördig från Lokrume, utbildade sig till lärare i Stockholm i mitten av 90-talet. Sedan 1999 har hon arbetat inom den kommunala skolan, i Kristinehamn och i Romaskolan innan hon blev rektor i Dalhem skola. Hon bor i Visby med sambo och son.


Blev tillfrågad
Hon är mer eller mindre handplockad, eller headhuntad som det ibland kallas, till tjänsten på Atheneskolan. Under rekryteringsprocessen blev hon uppringd och tillfrågad om varför inte hon hade sökt.

- Det är inte så att jag är trött på den kommunala skolan, jag har trivts jättebra. Men jag tänkte att det skulle vara spännande att se hur det är i friskolevärlden, och kunna jämföra eventuella för- och nackdelar, förklarar Maria Westerlund.


Ofullständiga betyg
En skillnad blir nu att se till att verksamheten klarar avkastningskravet på 5-7 procent. En annan utmaning blir att komma tillrätta med den Skolinspektionens kritik rörande elevernas kunskapsbrist. Vid inspektioner förra året konstaterades att mellan 25 och 50 procent av eleverna de senaste fem åren har slutat skolan med ofullständiga betyg.


Resultatanalys
Maria Westerlund har ännu inte hela bilden klar för sig. Men hennes företrädare har gjort en åtgärdsplan som man nu kommer att grunda skolans arbete på. I maj kommer sedan hela kollegiet att göra en resultatanalys, och utifrån den sätta upp nya mål för kommande läsår.

- Det här kommer vi att lösa. Och vi kan aldrig skylla på eleverna. Det är vårt uppdrag att se till att målen nås, menar Maria Westerlund.


Gillar konkurrens
Vinstkravet ser hon inte som något större problem. Och det faktum att lagen om lika villkor för privata och kommunala skolor ställer krav på mer administration menar hon är en förklaring till att de företag som äger friskolor blir allt större.

- Jag tycker att konkurrensen är viktig för skolutvecklingen och för att ge människor valmöjlighet. Eftersom det har blivit svårare att få tillstånd att driva friskola ser jag ingen risk att den kommunala skolan på Gotland blir bortkonkurrerad, säger Maria Westerlund.

Atheneskolan i Visby: 292 elever i förskola och årskurs 1 till 9.

I Fardhem: 50 elever i förskola och årskurs 1 till 6.

Skolan gick cirka 2 miljoner i vinst förra året.

Pysslingen förskolor och skolor AB:

Äger 51 förskolor och 26 skolor.

Är ett av landets största friskoleföretag.

Omsättning 2009: 992 miljoner kronor.

Har cirka 12 000 inskrivna barn och elever.

Har 3 000 anställda i 27 kommuner.

Hyr i de flesta fall sina skollokaler.

Ägare: Polaris private equity, Johan Göterfelt, Eva Husbom, Daniel Andersson, Christian Drougge, Michael Storåkers

Styrelse: Thomas Berglund, Henrik Bonnerup, Jan Dahlquist, Thomas Bodström, Elisabeth Nihlfors.

Källa: Atheneskolan och Pysslingens hemsida

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!