"Det behövs inte mer eko-mjölk på Gotland"

Arla säger nej till tre gotländsk mjölkproducenter som ville ställa om till ekologisk produktion.-Vi behöver inte mer eko-mjölk på Gotland, säger Arlas externkommunikatör Tobias Wåhlén.

Störst. Svante Bendelin är Gotlands största producent av ekologisk mjölk. När den nyinköpta gården vid Frindarve i Garda ställde om till ekologiskt, bidrog det till att ekoproduktionen ökade med 24 procent i fjol.Foto: Rolf Jönsson

Störst. Svante Bendelin är Gotlands största producent av ekologisk mjölk. När den nyinköpta gården vid Frindarve i Garda ställde om till ekologiskt, bidrog det till att ekoproduktionen ökade med 24 procent i fjol.Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Visby/Hemse2010-02-25 04:00
Arla avslutade i början av det här året en kampanj för att locka fler medlemmar att bli ekologiska mjölkproducenter. Efterfrågan har ökat, och man har nu beslutat att ytterligare 80 gårdar får ställa om produktionen.
Men på Gotland är det stopp. Här produceras redan mer ekologisk mjölk än konsumenterna på ön behöver.
Under 2009 ökade invägningen av ekologisk mjölk vid Visbymejeriet med 24 procent. 7 300 ton togs emot, och Arla betalade ut över nio miljoner kronor extra till ekoproducenterna.

Ekomjölk blir pulver
Men av den ekologiska mjölk som produceras här når bara cirka 60 procent konsumenterna som ekologiska produkter.
- Vi gör ekologisk konsumtionsmjölk och ekologisk A-fil. Av resten torkas det mesta till pulver, säger Visbymejeriets platschef Göran Nährström.
Att göra ekologiskt mjölkpulver är inte aktuellt.
- Nej, den mängd som blir över skulle räcka till tio minuters produktion per dag, säger Göran Nährström.
Om några veckor startar tillverkning av nya sorters smaksatt fil i Visby. Kan den göras ekologisk?
- Det tror jag inte. Det är produkter avsedda för barnfamiljer, och då spelar priset stor roll, säger Göran Nährström.
Arla betalar extra för nära 3 000 ton ekologisk mjölk som man inte har en chans att få tillbaka av konsumenterna. Det är en bidragande orsak till att Arla nu sätter stopp för fler gotländska ekoproducenter.
- Det är inget nytt. Så har det varit tidigare också. Arla vill ha fler ekoproducenter, men helst inte på Gotland, säger LRF:s regionordförande Anna Törnfelt.

Rimligt påslag
De som producerar ekomjölk får för närvarande 1,32 kronor extra per liter.
Det bidrog till att förbättra lönsamheten under förra året.
- 2009 blev lite bättre för oss än för många andra. Men det var tufft för oss ändå. Mjölkpriset har aldrig varit så lågt tidigare, säger Svante Bendelin som är Gotlands största producent av ekologisk mjölk.
Främsta orsaken till fjolårets ökning vid Visbymejeriet var att Frindarve i Garda ställt om produktionen. Svante och Åsa Bendelin köpte gården 2008, och satsade omgående på ekologisk produktion.

1 800 ton
I fjol producerade de nära 350 korna vid Bendelins två gårdar, Frindarve i Garda och Tjängdarve i Hemse, 1 800 ton mjölk. Att mjölken var ekologisk gav extra inkomster på över två miljoner kronor.
Men den ekologiska produktionen är dyrare. Ett proteinrikt kraftfoder kan vara dubbelt så dyrt för ekoproducenten, och det finns krav på till exempel betesdriften som ökar kostnaderna.
- Att ekoproducenten får 1,32 kronor mer är rimligt, med tanke på kostnaderna, tycker Svante Bendelin.
Svante Bendelin tänker bygga ut produktionen.
- Vi satsar på en successiv utbyggnad i Garda. Vi ska få plats med ytterligare 100 kor, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om