Unikt vrak hittat utanför Gotland

Ett skeppsvrak som nyligen hittats utanför Stora Karlsö kan vara en kogg från 1300-talet. Spekulationerna är redan i gång: Är det Atterdags fartyg, lastat med gotlänningarnas guld från brandskattningen 1361?

Kopian. På Gotlands museum finns en kopia av en medeltida kogg, en fartygstyp som gjord för godstransporter i Östersjön. Vraket som nu hittats ligger i höjd med Stora Karlsö.Foto: Joel Nilsson

Kopian. På Gotlands museum finns en kopia av en medeltida kogg, en fartygstyp som gjord för godstransporter i Östersjön. Vraket som nu hittats ligger i höjd med Stora Karlsö.Foto: Joel Nilsson

Foto: joel nilsson

Visby/Kalmar2011-07-16 04:00

Erik Bjurström, Kalmar, är amatörforskare med marinarkeologi som specialitet.

När han fick se sonarbilden på skeppet från 100 meters djup, fick han sitt livs överraskning.

- Nackhåren reste sig när jag såg att det med stor sannolikhet är en kogg och i så fall, att det skulle röra sig om ett av de äldsta fartygsvrak i gott skick som hittats i världen.


Osäker datering
- Att fartyget tycks vara byggt utan spant gör att det mesta talar för att det är en kogg från medeltiden. Men dateringen blir inte säker förrän vi har filmat med en robot, säger Erik Bjurström.

- Vad jag sett så har båten bara en mast vilket också var typiskt för koggarna. Tvåmastade skepp blev vanliga från 1400-talet.

Vraket är 28x7 meter och mycket välbevarat, men inte helt intakt. En fisketrål har dragits tvärs över fartyget och släpat det med en bit.

- Man ser att det ligger en hög med barlaststen ett stycke från vraket som lossnade när trålen flyttade skeppet. Men annars ser det väldigt fint ut.


En halv dag
Fyndet gjordes nordväst om Stora Karlsö, drygt en sjömil från det vrak som hittades för en vecka sedan och som preliminärt daterats till omkring år 1500.

Den förmodade betydligt äldre koggen hittades för att par veckor sedan av Richard Lundgren och Fredrik Skogh på företaget Ocean Recycling när de var ute på vrakletning med ett specialutrustat fartyg.

- Vi fick en position av Erik Bjurström och det tog oss mindre än en halv dag att hitta skeppet, berättar Richard Lundgren.


Robotbilder
- Men vi vet ännu inte med säkerhet hur gammalt skeppet är. Det är först med hjälp av bilder från robotfarkosten som vi får klarhet. Jag räknar med att vi ganska snart kan filma. Däremot kan jag inte säga om och när det blir aktuellt att dyka.


Fiskare
- Att gå ner med dykare på 100 meters djup räknas som ett högriskprojekt och det ska till verkligt intressanta saker för att vi ska ge oss på det, fortsätter Richard Lundgren.

Fyndet gjordes tack vare uppgifter från en öländsk fiskare. Erik Bjurström har rest runt längs de öländska fiskehamnarna och pratat med dem som fiskat i Östersjön och frågat om platser där det skulle kunna ligga ett vrak - som trålarna brukade fastna i.

Och han fick napp för några år sedan.


Drakhuvud
- En fiskare berättade om den här platsen. Han hade fått upp ett snidat drakhuvud i trä som han tog med till hamnen. Det var för 20 år sedan. Drakhuvudet fick ligga på kajen och när en arkeolog kom för att se på det efter någon vecka, hade huvudet pulvriserats i den torra luften.

På Gotlands museum väntar chefen Lars Sjösvärd med spänning på fortsättningen.

- Det här kan ju bli en fråga för oss. Problemet är väl att det skulle bli väldigt kostsamt om man skulle försöka bärga skeppet eller de eventuella fynd som finns där nere i djupet. Men visst är det spännande med tanke på sägnen om Atterdag och skatterna...

Danske kung Valdemar Atterdag landsteg på Gotland 22 juli år 1361 och nådde Visby efter att ha nedkämpat allt motstånd.

Han avslutade sin sejour på ön med att kräva Visbyborgarnas guld och silver som fylldes i stora ölfat, lastades på ett skepp som seglade mot Danmark - men förliste i höjd med Stora Karlsö.

Detta enligt sägnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om