Första advent är inte förrän kommande helg. Men julverksamheten tog fart redan den här helgen. Hushållningssällskapets julmarknad äger traditionellt rum före advent och hölls i år för 27:e gången. Den har etablerat sig som öns största och drar omkring 5 000 personer varje år.
En omfattning som gör att det är svårt att hitta lämpliga lokaler som uppfyller såväl utställarnas utrymmes- och placeringskrav, som besökarnas stämningsönskemål. Den byter ofta ort och lokal, även om den under senare år främst arrangerats i Visby.
För liten trots allt
Så också i år men i ny lokal. Riksantikvarieämbetets hus på gamla A 7 är en stor byggnad, men ändå något för liten i detta sammanhang.
- Vi har 87 utställare här. Men lokalen är lite för liten, vi har fått tacka nej till ett tiotal utställare och det är förstås lite synd. Som mest har vi varit uppe i 110-115 stycken, konstaterade julmarknadsansvarige Veronica Östling.
Hon var sysselsatt in i det sista med att texta skyltar och svara på förbirusandes frågor som "Var finns en sopborste?" och "Var finns lottringarna?".
- Det är jättesvårt att hitta lämpliga lokaler men det är också roligt att byta lokal.
Flexhuset som man varit i var däremot nästan för stort, där var det svårt att skapa stämning. Ishallarna har föreslagits, den i Slite fungerade medan Hemses och Visbys inte gör det på grund av begränsade cafeteriautrymmen, och Kungsladugården saknar hiss.
Publiken strömmade till och fyllde snabbt RAÄ-byggnaden. Förutom att handla julprylar och ätbart kunde man bland annat lyssna på föredrag och musik och beskåda årets utställning som var monogrammärkta kökshanddukar.
Patrik Roos från Follingbo trädgård var en av försäljarna på plats.
Familjetradition
- Jag började som tioåring, farfar startade verksamheten och nu driver jag den. På Hushållningssällskapets marknad har vi varit med många år.
Kvarn- och brödmannen Laban Bergström munhöggs glatt med sin matkollega Sjaustrukocken Tommy Malmquist, alltmedan de informerade om sina verksamheter och bjöd på smakprov av sina respektive produkter.
- Brödet är bra men röru yvar vet jag inte vad det är, konstaterade Laban.
Och fick svar på tal av Tommy:
- Det är ekologiska morötter, har du glömt vad jag sa?
En av besökarna i vimlet var Margareta Carlsson.
- Minst en julmarknad är ett måste för att komma i rätt stämning.
Klintesatsning
I Klintehamn nysatsade man i år rejält på julskyltningen. På gammalt klassiskt manér var skyltfönstren igentejpade och först klockan 15 på söndagen revs pappren bort och då tändes också den nya julbelysningen i samhället.
- Det är väl en 25 år sedan det var en mera organiserad julskyltning här, säger Johanna Svanborg, som driver Klintehamns kläder och är med i Klinte företagareförening som arrangerade.
- Vi har fått helt ny julbelysning och så blir det tomteparad. Två hästar med vagn i täten och sen ett långt tåg med småtomtar.
Sen vidtog tipspromenad, sång, ringdans och godisutdelning i den julsmyckade och illuminerade parken.