– Paris var vår bröllopsresa. Vi var ute och åt middag och hade börjat promenera vidare in i staden, men min fru blev trött så vi avbröt och gick till hotellet. Uppe på rummet kom flashen på mobilerna om terrordådet, berättar Emanuel Karlsten, gotländsk krönikör som numera bor i Göteborg.
Flera platser i Paris drabbades av terrorattentat den kvällen och över hundra personer dödades. Emanuel och Julia Karlsten hade undsluppit skottlossningarna i restaurangkvarteren en bit bort.
– Då spökar det så klart mycket i huvudet. Tänk om. Det var extremt obegagligt, speciellt när vi hade varit på väg in i kvarteren och ångrat oss, berättar han.
Flyktkänslan kom snabbt.
– Vi ville åka hem direkt. Hem till vår dotter speciellt. Vi blippade lite på mobilen, tömde sparkonton och helt plötsligt var vår flyktväg klar, säger Emanuel Karlsten.
De fortsatte att följa nyhetsrapporteringen på flygplatsen, samtidigt som dödstalen och spekulationerna steg. Emanuel Karlsten skrev ett inlägg på Facebook som nådde tre miljoner personer.
– Från den här enorma kön till gaten börjar jag att dokumentera. Det var surrealistiskt att vara mitt i det, att vi så enkelt kunde fly genom Europa med hjälp av vårt svenska pass. Det var tidernas mest priviligierade flykt, säger han.
Analysen var att de flydde från en liknande terror som de flyktingar som söker sig till Europa.
– Det var ögonöppnande. Allra mest att det inte är ett folkslag, etnicitet eller religion som vi flyr ifrån, utan extremister som vi flyr ifrån. Den analysen var klar redan innan, även om den inte satt i hjärtat men i hjärnan då, säger han.
Åtta månader senare åker hela familjen på en resa utanför Nice. I slutet på semesterveckan kör en terrorist rakt in i en folkmassa på strandpromenaden med en lastbil. Denna gång hade Emanuel Karlstens känslomässiga reaktion förändrats.
– Det var helt annorlunda, dels för att jag ändå var luttrad. Vi var rent fysiskt längre bort, men ändå längre bort för att vi hade genomlidit det förut, berättar han.
Även denna gång gick han ut i sociala medier och publicerade sin krönika från Göteborgs-Posten.
– Är det så här det ska vara nu? Är det så här det ska vara när vi reser och att vi ska akta oss för folksamlingar. Har vi ens rätt att känna rädsla, som sitter på vår kulle i Provence och dukar fram frukost och analyserar känslan av panik och rädsla?
Hans ord fick återigen stor spridning. En direktanalys om att varje medborgare är en krigsfront i dagens Europa.
– Att det här är vårt krig och att vi är mitt i det, det har den här sommaren visat. Men krigets mål är inte folksamlingar, byggnader eller landområden. Vi måste förstå syftet som vår fiende har, att slå split mellan människor och misstänkliggöra varandra. Att vi går av en hållplats tidigare när vi ser en kvinna i nikab, säger han.
Emanuel Karlsten har specialiserat sig på sociala medier och har bland annat följt hur frågor om terrorism och främlingfientlighet sprids på internet.
– Det är hela det senaste året, eller sedan Parisdåden. Vad som trendar eller vilka inlägg som får spridning. Där kan man se att det är flera främlingsfientliga åsikter och opinionsbildare som vinner mark, berättar han.
Emanuel Karlsten vill ge en annan bild, för att förstå vad som hände i Paris, Nice och på andra platser i världen.
– Det är viktigt att försöka bredda perspektivet och visa att det är en komplex värld. Jag har känt ett stort ansvar och respekt för att jag har ett utrymme med många läsare och då behöver jag tillföra någonting, säger han.