Miljonkrav efter muddring i Slite

Bolaget som muddrade Slite hamn har stämt kommunen på 22,6 miljoner kronor. Man anser att uppgifter om bottnen i hamnen undanhållits bolaget som därför tvingades ta till fördyrande sprängningar.

Mudderstrul. Secora lyckades inte rå på kalkberget i Slite hamn med sitt stora mudderverk (bilden) utan tvingades spränga för att komma ner till det avtalade djupet, som mest åtta meter. Arkivfoto: Rolf Jönsson

Mudderstrul. Secora lyckades inte rå på kalkberget i Slite hamn med sitt stora mudderverk (bilden) utan tvingades spränga för att komma ner till det avtalade djupet, som mest åtta meter. Arkivfoto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Visby/Slite2010-05-29 04:00
Det var Secora Sverige som hade det bästa anbudet på muddringarna och som kommunen skrev kontrakt med. Bolaget är ett helägt dotterbolag till norska Secora AS.
Bolaget uppger i stämningen som lämnats till Gotlands tingsrätt att man - trots att bolaget förfogar över Nordens kraftfullaste mudderverk - inte rådde på den bergiga bottnen.
När kontraktet skrevs stod det klart att Secora tänkte fördjupa hamnbassängen i Slite genom att gräva. Arbetena påbörjades den 1 november 2009 och redan efter några veckor, träffade man på hårt berg. Secora menar nu att det inte framgick av förfrågningsunderlaget från kommunen att man kunde träffa på berg. Därför hade man inte tagit med utrustning som krävdes för att rå på berg.

Sprängning
För att fullgöra jobbet tvingades man spränga vilket skedde efter en dialog med kommunen.
Men kommunen tänker inte betala de fördyrande sprängningarna och det är därför tvisten kommer att avgöras av tingsrätten.
- Det finns redovisat i underlaget som vi skickade ut vilka förutsättningar som gällde i Slite med bottenundersökningar och allt, säger chefen för kommunens tekniska förvaltning Bertil Klintbom.
- Jag tycker att det här är lite konstigt. Dom fick veta vad som gällde och ska naturligtvis se till att ha utrustning med sig för att kunna gnaga bort berg.
Bertil Klintbom säger att man anlitat en speciell jurist som är expert på entreprenadtvister.
- Jag är inte det minsta orolig för det här. Jag vet inte, dom kanske är ute efter en förlikning.

Felaktiga
Secoras juridiska ombud anser att uppgifterna i underlaget (som låg till grund för kontraktet) var felaktiga, både för att det fanns berg och för att berget var hårdare än man hade anledning att anta när man lämnade sitt anbud. Notan från Secora Sverige AB slutar på 22 649 150 kronor (17,9 miljoner plus moms), pengar som bolaget antingen får stå för eller så dömer rätten till kommunens nackdel.
Då blir det skattebetalarna som bekostar sprängningarna som alltså var en del i arbetet med att göra hamnen redo för Nord Streams leveranser av rör till gasledningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om