"Ceremonin en stor händelse"

Olle Hammarberg från Slite var en av cirka 1 300 personer som i går deltog i upprättelseceremonin i Stockholms stadshus till minne av de vanvårdade fosterbarnen.

Visby/stockholm2011-11-22 04:00

- Det här var helt klart en stor händelse i mitt liv. Men det har varit en tuff dag också, sa han till GA efter att ha deltagit i ceremonin.

Huvudtalare var riksdagens talman Per Westerberg. Men det skulle ha varit statsministern, tycker Olle Hammarberg.


Historiskt
- Nog borde det ha gått att planera regeringens arbete så att han hade kunnat vara med. Det här är trots allt en historisk händelse, säger Olle Hammarberg som alltså var ett av många fosterbarn som vanvårdades under perioden 1920 - 1980.

Han var också bestört över att man inte kunna erbjuda alla drabbade plats vid ceremonin. Hundratals personer fick inte plats i lokalen.


Trauma
Olle Hammarberg säger att han med åren lärt sig att leva med det trauma som vanvården inneburit.

- Men det har orsakat sår som aldrig kommer att läka helt. Och en dag som denna blöder det lite extra, självklart.

- Jag har i alla fall tagit mig an frågan. Det finns andra som fortfarande inte har vågat titta i sina papper ens. De har det ännu värre.

Han menar att gårdagen i alla fall blev en bekräftelse på att samhället tagit kritiken och de misstag som begicks på stort allvar, att det blev ett erkännande till sist.

Olle Hammarberg har skrivit en debattbok som handlar om den vanvård som ännu pågår.

Boken kommer ut på fredag, ett besked han faktiskt fick från förlaget i går.

Förre biskopen i Visby stift, Lennart Koskinen, har varit expert i upprättelseutredningen. I en debattartikel på Sveriges televisions hemsida gick han i går till skarp attack mot statsminister Fredrik Reinfeldt som Koskinen menar, struntar i barnhemsbarnen.

Koskinen skriver bland annat att ett stort missnöje kvarstår för de fosterbarn som vanvårdats och att "... det borde ha varit statsministern istället för riksdagens talman som uttalar ursäkten och markerar vad man vill göra för att förhindra en upprepning. Att statsministern dessutom uteblir från ceremonin ses som en markering av att frågan är mindre viktig" skriver Lennart Koskinen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!