- Med ett livshotande tillstånd kunde det ha slutat mycket illa och min maka är mycket medtagen, berättar hennes make.
Han är verksam som läkare och har anmält händelsen på Visby lasarett till Socialstyrelsen.
När Marianne Helmin opererades akut på Karolinska universitetssjukhuset måste också delar av tunn- och tjocktarmen avlägsnas.
- Hon borde ha lagts in för observation på Visby lasarett och opererats där innan blindtarmen sprack, säger maken.
Marianne Helmin var ensam i sommarhuset på norra Gotland när hon fick feber och smärtor i magen.
Smärtstillande medel hjälpte inte och på kvällen fördes hon med sjuktransport till Visby lasarett. Där fick hon sitta i väntrummet tills en sköterska tog prov och hon fick träffa en jourläkare.
- Han klämde henne på magen och bad henne hoppa upp och ner på golvet framför honom innan han skickade hem henne med rådet att ta några Alvedon, berättar maken.
Han konstaterar att med en så osäker observation borde läkaren ha gjort en försiktig bedömning och låtit henne vara kvar på sjukhuset för observation, speciellt när hon bodde ensam.
Brister i vården
Med erfarenhet förklarar han att det kan vara svårt att ställa diagnos på en akut buk och prov behöver inte ge svar på orsaken till feber och smärta. Avgörande för sjukdomsförloppet kan vara inläggning på sjukhus med observation.
- Morgonen därpå hade hon fruktansvärda smärtor och ringde mig. Hon tog flyget själv till Stockholm där vi möttes på flygplatsen och åkte direkt till Karolinska.
Där gjordes en skiktröntgen, diagnos ställdes och kvinnan opererades akut. I stället för en enkel åtgärd av en inflammerad blindtarm tvingades hon till en komplicerad operation med komplikationer.
- Avsikten med vår anmälan till Socialstyrelsen är inte att pricka en enskild läkare på Visby lasarett utan att peka på brister i sjukvårdsplaneringen på Gotland, förklarar kvinnans make.
Bland annat pekar han på bristande kontinuitet och kapacitet med oerfarna och stafettläkare på jourer då det inte finns en fast och erfaren bakjour.